Ξεκινούν οι επενδύσεις του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά
Ξεκινούν οι επενδύσεις του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά

Ξεκινούν οι επενδύσεις του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά

Επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων και αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών και Η/Μ εγκαταστάσεων.
RE+D magazine
04.10.2021

Υποχρεωτικές επενδύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στην ΟΛΠ ΑΕ και το Ελληνικό Δημόσιο παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης με συνολικό ύψος συμβάσεων άνω των €32 εκατ.

Υπενθυμίζεται οτι η πρόσφατη συμφωνία μεταβίβασης του επιπλέον 16% του ΟΛΠ που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ στην κινεζική Cosco προβλέπει οτι στα επόμενα πέντε έτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα στο λιμάνι ύψους 293 εκατ. ευρώ που όφειλε να είχε κάνει η Cosco και αποτελούσε προυπόθεση για την μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού.

 Το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις από προσφυγές στο ΣτΕ

Στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη κέντρου logistics, κατασκευή τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, επέκταση επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας με τη δημιουργία συνολικά 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς 350 μέτρων και η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή δύο πενταόροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων έκτασης 75.000m2 το καθένα, και η ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο μετανάστευσης και ιστορικό αρχείο.

Τα έργα που ανακοινώθηκαν 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΛΠ, υπεγράφη η σύμβαση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους, στον εμπορικό λιμένα του Κερατσινίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, ο υφιστάμενος Προβλήτας θα επεκταθεί κατά 35 στρέμματα και οι νέες του διαστάσεις θα διαμορφωθούν σε 1.100 μ. μήκος κρηπιδωμάτων με λειτουργικό βάθος 12,50 μ. και συνολική επιφάνεια 110.000,00 τ.μ..

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών και Η/Μ εγκαταστάσεων. Η επένδυση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Σταθμού Αυτοκινήτων του Λιμένος, καθώς θα δημιουργήσει 5.400 νέες θέσεις αυτοκινήτων.  

Παράλληλα, ο Οργανισμός προχωράει στην τελική φάση ανάθεσης για τις υποχρεωτικές επενδύσεις ΥΕ04 και ΥΕ07 συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.