Οι αγοραστές κατοικιών γυρίζουν την... πλάτη στον «open plan» σχεδιασμό
Οι αγοραστές κατοικιών γυρίζουν την... πλάτη στον «open plan» σχεδιασμό

Οι αγοραστές κατοικιών γυρίζουν την... πλάτη στον «open plan» σχεδιασμό

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά κατοικίας: όχι μόνο στην ευρύτερη κατηγορία αλλά και στον σχεδιασμό εντός σπιτιού.
Ειρήνη Θεοφανίδου
12.12.2020

Η πανδημία άλλαξε και τις ανάγκες και στον εσωτερικό σχεδιασμό των κατοικιών.

 

Όπως εξηγεί στο Dezeen ο Albert Hill, συνιδρυτής του μεσιτικού γραφείου The Modern House οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών δεν θέλουν πλέον τον σχεδιασμό «Open plan» (ανοιχτή διαρρύθμιση)  όπου μέχρι σήμερα κυριαρχούσε στον εσωτερικό σχεδιασμό καθώς αναζητούν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι αγοραστές αναζητούσαν όλο και περισσότερο κατοικίες με μια ποικιλία διαφορετικών δωματίων για διαφορετικές δραστηριότητες και όχι μεγάλους ανοιχτούς χώρους πολλαπλών χρήσεων.

"Οι άνθρωποι απομακρύνονται από τους χώρους ανοιχτού σχεδιασμού σήμερα αναζητώντας περισσότερη ποικιλία εξαιτίας της πανδημίας" είπε σε διαδικτυακή συζήτηση για το μέλλον των κατοικιών που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το House by Urban Splash.

 H Suzy Jones, διευθύντρια του Future Lab στο House by Urban Splash, δήλωσε ότι η τάση για τον σχεδιασμό ανοιχτών χώρων ξεκίνησε από τα εμπορικά ακίνητα και συγκεκριμένα τα γραφεία και εν συνεχεία πέρασε και στις κατοικίες. "Όλοι ήθελαν τεράστια γραφεία ανοιχτού σχεδιασμού, τα οποία με κάποιους τρόπους είναι υπέροχα", είπε, "αλλά με άλλους τρόπους, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να κάνουμε πραγματικά δουλειά."

"Και είναι το ίδιο στα σπίτια", πρόσθεσε. "Νομίζω ότι θέλουμε το καλύτερο και από τις δυο τάσεις. Θέλουμε τμήματα των σπιτιών μας όπου όλοι μπορούμε να συναντηθούμε και, στη συνέχεια, μέρη όπου μπορούμε να υποχωρήσουμε και να έχουμε ιδιωτικότητα."