Ολοκληρώθηκε η πώληση του Castello Bibelli
Ολοκληρώθηκε η πώληση του Castello Bibelli

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Castello Bibelli

Υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας και εκχώρησης δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ
RE+D magazine
09.01.2020

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Castello Bibelli, στην νεοσύστατη εταρεία «Castello Bibelli Α.Ε.» στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Φάις από κοινού με την Bluehouse

 

Χθες υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας και εκχώρησης δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ  και πληρώθηκε η πρώτη δόση, ύψους €1,550 εκατ. από το συνολικό οικονομικό τίμημα των €4.111.505 .

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού στην εταιρεία μεταβιβάστηκαν  τα 77 στρ του ακινήτου στα οποία για τα μεν 16.600 τμ στα οποία περιλαμβάνεται και το χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο κτίριο του «Castello Bibelli» με δικαίωμα επιφάνειας για 99 έτη ενώ τα υπόλοιπα 60.400 τμ με πλήρη κυριότητα Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ για το πρώτο τμήμα προβλέπονται χρήσεις γης «Τουρισμός - Αναψυχή» και η υποχρέωση του επενδυτή να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτήριο «Castello Bibelli», που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ενώ για το δεύτερο τμήμα χρήσεις γης «Παραθεριστικό - Τουριστικό Χωριό»

Το CASTELLO BIBELLI και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς. Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.

Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών. Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία - ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία "CASTELLO BIBELLI" έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. 

Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο.

Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο (2) κτίρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης.

  Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία έχει ανεστράφη.

Το 2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.