Ολοκληρώνονται οι μελέτες του ΒΟΑΚ
Ολοκληρώνονται οι μελέτες του ΒΟΑΚ

Ολοκληρώνονται οι μελέτες του ΒΟΑΚ

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος οδεύουν, στο επόμενο τρίμηνο, οι μελέτες του υπουργείου Υποδομών για την τελική χάραξη του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
19.01.2021

Σύμφωνα με τον Υπ. Υποδομών θα κατατεθούν όλες αυτές οι μελέτες στο ΥΠΕΝ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη για την «ανάγκη αναβάθμισης των πέντε ανισόπεδων κόμβων του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Ηρακλείου», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι ολοκληρώθηκε όλο το εύρος των προμελετών, «καταλήξαμε σε τελική χάραξη, και στο επόμενο τρίμηνο θα καταθέσουμε όλες αυτές τις μελέτες στο ΥΠΕΝ για να πάρουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση». 

 Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο του έχει αναθέσει από τις 09/11/2020, σύμβαση συμβούλων για να εξετάσουν και τα ζητήματα των 5 κόμβων στο Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάμψεων στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

 Σύμφωνα με το τελευταίο σχεδιασμό ο ΒΟΑΚ εκτείνεται από την Κίσσαμο έως την Σητεία και διαχωρίζεται ανάλογα με τον τρόπο δημοπράτησης τους σε τρία επιμέρους κομμάτια, τα οποία  έχουν ως εξής:

1. Κίσσαμος μέχρι Χερσόνησο που θα δημοπρατηθεί ως σύμβαση παραχώρησης
2. Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη που θα δημοπρατηθεί ως έργο ΣΔΙΤ
3. Το τμήμα Νεάπολη – Σητεία που θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο

Η επιλογή να υλοποιηθούν τμήματα αυτού με Σύμβαση παραχώρησης ή σύμβαση ΣΔΙΤ ή ως δημόσιο έργο έχει γίνει βάσει μοντέλων, τα οποία στηρίχθηκαν σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους όπως το κατασκευαστικό κόστος, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι, και οι προσδοκώμενες διελεύσεις. 
 
Το Τμήμα Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα, το οποίο θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα θα ενταχθεί μελλοντικά σε συγχρηματοδοτούμενα με το ΕΣΠΑ προγράμματα.
 
Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου €1,5 δις. από τα οποία σε € 800 εκ. θα είναι η χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα καλυφθούν από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείο Ανάκαμψης