Αν και οι μπουλντόζες έχουν ανάψει και πάλι τις μηχανές τους με τους developers να πιέζουν για την ταχεία παράδοση εμπορικών ακινήτων (ειδικά πολυκατοικιών αλλά και βιομηχανιών) ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να δέχεται πιέσεις και «χτυπήματα» από διαφορετικές πλευρές. Οι εμπορικές κατασκευαστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βασικών υλικών. Ασχολούνται επίσης με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την αύξηση των τιμών.
Οι σκόπελοι
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι κατασκευαστικές εταιρίες που εξειδικεύονται σε εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βασικών πρώτων υλών, αλλά και εργατικού δυναμικού. «Είναι μεγάλη πρόκληση η έλλειψη υλικών. Δυο βασικά υλικά λείπουν αυτή τη στιγμή από τα εργοτάξια παγκοσμίως. Ο δομικός χάλυβας και μονωτικά υλικά με τις παραδόσεις που ήταν από 12 έως 16 εβδομάδες τώρα να είναι σε 30 εβδομάδας ή και περισσότερο» αναφέρουν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου. Οι ίδιοι λένε ότι ορισμένοι developers επιλέγουν να προ-κρατήσουν οικοδομικά υλικά και στη συνέχεια να τα δώσουν στους εργολάβους ώστε να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει.
Σε logistics και αποθήκες οι ευκαιρίες
Όπως λένε εκεί που είχαν κάνει «παύση» των έργων τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας σήμερα βλέπουν και πάλι νέες ευκαιρίες κυρίως στον κλάδο των αποθηκών, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. «Η πανδημία έδειξε τις αδυναμίες που είχαμε μέχρι σήμερα στην εφοδιαστική αλυσίδα και έκανε τις επιχειρήσεις να σκεφτούν πόσα αποθέματα είχαν στις αποθήκες τους και πως τελικά αυτό ανετράπη σε όλες τις χώρες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ζήτηση για προϊόντα αυξήθηκε τόσο γρήγορα που «εξάντλησε» τον κλάδο των logistics. Από αυτό αυξήθηκε και η περαιτέρω ανάγκη για νέους χώρους» λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, οι ειδικοί της αγοράς «βλέπουν» πτώση στο κομμάτι του retail και σταθερή εικόνα στις νέες αναπτύξεις γραφειακών ακινήτων.
Οι παράγοντες του real estate αναφέρουν ότι η αυξημένη ζήτηση θα συνεχιστεί και του χρόνου, ενώ σε βάθος 5ετίας ο κατασκευαστικός κλάδος θα συνεχίσει τις αναπτύξεις με γοργούς ρυθμούς.