Ο... Πλάτωνας βλέπει το εμπορικό κέντρο Academy Gardens
Ο... Πλάτωνας βλέπει το εμπορικό κέντρο Academy Gardens

Ο... Πλάτωνας βλέπει το εμπορικό κέντρο Academy Gardens

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ από την αμερικανική BlackRock
RE+D magazine
10.05.2017

Το δρόμο της υλοποίησης μπορεί να πάρει, εκτός νέων απροόπτων, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο του εμπορικού real estate, μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

 

Πρόκειται για το νέο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος από την εταιρεία Artume θυγατρική του επενδυτικού fund MGPA της Macquarie Group, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική BlackRock.

Μια επένδυση που παραμένει εδώ και χρόνια κολλημένη, φαίνεται ότι ξεκολλά μετά τις αποφάσεις του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Όπως αποφασίστηκε από τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, θα προχωρήσουν οι τροποιήσεις στους όρους δόμησης της περιοχής και προβλέπεται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας Artume. Θα προβλέπει δράσεις του υπουργείου για την ένταξη στον αστικό ιστό του Academy Gardens με δημιουργία κοινής ζώνης πρασίνου και πεζόδρομων πέριξ του αρχαιολογικού χώρου. Η εταιρεία θα δεσμευτεί για έργα αναζωογόνησης της περιοχής και ανάδειξης του χώρου.

Με βάση το αρχικό σχέδιο θα δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο με συνολική οικοδομήσιμη επιφάνεια 55.000 τ.μ.

Το Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τους όρους δόμησης είχε κριθεί παράνομο τον Φεβρουάριο του 2015 από το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι δεν είναι νόμιμο το προβλεπόμενο ύψος των κατασκευών στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ με προηγούμενες αποφάσεις του το 2014, είχε αποφανθεί ότι πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Από τα 24 μέτρα θα έπρεπε να πέσει στα 21 μέτρα με βάση το νέο Π.Δ. Από το 2009 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε, επίσης, ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών σε διάφορα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Σύμφωνα με το ΚΥΣΟΙΠ η νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη:

- τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες από τη μη ρύθμιση του ζητήματος τις οποίες έχει επισημάνει στις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και την επισήμανση του ΣτΕ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να προκύψει από την συνεκτίμηση των πολεοδομικών αναγκών και της ανάγκης για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

- τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ επί των προτεινόμενων σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος

- τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η εταιρεία έχει αποκτήσει οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, επί του οποίου επιχειρεί την ανάπτυξη του Academy Gardens. Οι αλλαγές αυτές, λένε πηγές της αγοράς θα μπορούσαν να μειώσουν την συνολική επιφάνεια στα 47- 48 χιλ. τ.μ.