Πέρασε τον... κάβο του ΣΤΕ η επένδυση στο Κάβο Σίδερο
Πέρασε τον... κάβο του ΣΤΕ η επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Πέρασε τον... κάβο του ΣΤΕ η επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Το έργο αφορά σε τουριστική ανάπτυξη 5 πολυτελών ξενοδοχείων σε συνδυασμό με γήπεδο γκολφ και σπα.
RE+D magazine
18.03.2015

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το ΕΣΧΑΣΕ που αφορά στην επένδυση "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ" στο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη.

Το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά σε μία τουριστική ανάπτυξη πέντε πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση Κάβο Σίδερο. Το έργο πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ 18 οπών και spa. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε € 267,7 εκατ. 
 
Φορέας της επένδυσης είναι η Loyalward Ltd. η οποία είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου Minoan Group η οποία είδε την μετοχή της να εκτοξεύεται στην ανακοίνωση της απόφασης σήμερα το απόγευμα. 

Η περιπέτεια της επένδυσης ξεκίνησε το 1998 (πριν από 17 χρόνια) οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση με την οποία η εταιρεία μίσθωσε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού. Το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού.

 Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο με διαφοροποιημένο σχέδιο στο Invest in Greece. 

Μόλις το 2012 η επένδυση κατάφερε να ενταχθεί στη διαδικασία fast track ενώ το 2013 της δόθηκε η δυνατότητα κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).