Περιφερειακό Κόμβο Διαστήματος δημιουργεί η Amazon στην Ελλάδα
Περιφερειακό Κόμβο Διαστήματος δημιουργεί η Amazon στην Ελλάδα

Περιφερειακό Κόμβο Διαστήματος δημιουργεί η Amazon στην Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Amazon Web Services, αναφορικά με οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος (regional space hub).
RE+D magazine
03.08.2021

H λειτουργία του κόμβου περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό διευθυντή της Amazon για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Cameron Brooks.

Ο Περιφερειακός Κόμβος Διαστήματος που θα προκύψει από αυτή τη συνεργασία είναι επί της ουσίας μια ψηφιακή θερμοκοιτίδα, δηλαδή ένα περιβάλλον που «θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει ερευνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτική διαστήματος», όπως αναφέρουν τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποτελέσει «μοχλό υλοποίησης» για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για την ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων, η λειτουργία του κόμβου περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις:

Πρώτον, την δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης για επαγγελματίες του χώρου της αεροδιαστημικής και δεύτερον, τη συλλογή, ανάπτυξη και διάθεση συνόλων δεδομένων σχετικά με το διάστημα.

Από την πλευρά της, η Amazon θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας, παρέχοντας πρόσβαση σε μια σειρά προγραμμάτων της και ιδίως δίνοντας έμφαση σε προγράμματα ενδυνάμωσης γυναικών και νέων επαγγελματιών.