Πληροφορίες για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό της Πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο
Πληροφορίες για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό της Πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Πληροφορίες για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό της Πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Διευκρινήσεις για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων, με τίτλο: “Βιοκλιματική Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης δίνει η ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ.
RE+D magazine
30.07.2021

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της προς τους μελετητές η ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Τεχνικών έργων & Μελετών – Τμήμα Τεχνικής και Γραμ. Υποστήριξης του Ν. Ηρακλείου την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος της Δ/νσης, Γιώργος Φουρναράκης στο εάν επιτρέπονται οι εκσκαφές στην πλατεία Ελευθερίας για την ανάπλασήτης ή αποτελούν αποτρεπτική προσέγγιση λόγω τυχόντων αρχαιολογικών ευρημάτων αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3.3 της Διακήρυξης η περιοχή μελέτης βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ως εκ τούτου οποιεσδήποτε εργασίες ελέγχονται, εγκρίνονται και επιβλέπονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού. Είναι στην κρίση των μελετητών να επιλεχθεί ο τρόπος παρέμβασης. Ιστορικά αναφέρεται ότι η πλατεία Ελευθερίας βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τους περιμετρικούς δρόμους.

Στο ερώτημα αν η ανάπλαση αφορά και στις πλατείες Δασκαλογιάννη και Ν. Καζαντζάκη διευκρινίζει ότι αφορά και στις δυο πλατείες όπως περιγράφεται στο άρθρο 5 της Διακήρυξης. Τέλος για το εάν τα δέντρα τα οποία βρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας επιτρέπεται να μετακινηθούν σε διαφορετικές θέσεις η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν με επιτυχία καθώς είναι μεγάλης ηλικίας με εκτενές ριζικό σύστημα.