Ποιες τράπεζες έγραψαν κέρδη $5 δισ. μέσα σε 16 μήνες
Ποιες τράπεζες έγραψαν κέρδη $5 δισ. μέσα σε 16 μήνες

Ποιες τράπεζες έγραψαν κέρδη $5 δισ. μέσα σε 16 μήνες

Οι επενδυτές επιβράβευσαν τράπεζες που προχώρησαν σε τολμηρή αναμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους
RE+D magazine
01.11.2021

Η εμφάνιση μιας ελίτ ομάδας τραπεζών, εν μέσω γενικά σταθερών ή φθίνουσας απόδοσης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καταγράφεται σε έρευνα της McKinsey.

Μεταξύ 420 τραπεζών που παρέχουν ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μόνο 24 πρόσθεσαν αξία άνω των $5 δισ. τους τελευταίους 16 μήνες. Οι επιδόσεις αφορούν Ιδρύματα με παρουσία σε αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τραπεζών στη Μέση Ανατολή, τριών στην Κίνα και την Ινδία η καθεμία, και από μία σε Βραζιλία, Ρωσία και Σιγκαπούρη.

Οι περισσότερο κερδισμένες μεταξύ των τραπεζών με παγκόσμια παρουσία είναι εγχώριοι ηγέτες που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές δυνατότητες ως σημείο ανταγωνιστικής διαφοροποίησης. Σε μερικές περιπτώσεις, οι επενδυτές επιβράβευσαν τις τράπεζες για την τολμηρή αναμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους. Μια αμερικανική τράπεζα, για παράδειγμα, έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 30 ψηφιακές εξαγορές μέχρι στιγμής το 2021 ως μέρος μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων πέρα από τις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Αυτή και άλλες τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει συγχωνεύσεις και εξαγορές για να αυξήσουν το μέγεθος, να κερδίσουν ερείσματα έξω από τις εγχώριες αγορές τους ή να επεκτείνουν επιθετικά τα χαρτοφυλάκια των επιχειρήσεων, ώστε να διαφοροποιήσουν τις ροές εσόδων.

Τα τεράστια κέρδη των κορυφαίων επιδόσεων του κλάδου, τα οποία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 11% των ιδρυμάτων στο δείγμα, ανέβασαν το μερίδιό τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου από 36% στο εντυπωσιακό 44%. Η ανάλυσή έδειξε ότι οι επενδυτές ανταμείβουν συγκεκριμένα δύο μοντέλα: εξειδίκευση και τράπεζες με παγκόσμια παρουσία, ισχυρά εγχώρια υποκαταστήματα και διαφοροποιημένες ψηφιακές προσφορές.

Το μυστικό της επιτυχίας


Τριάντα δύο από τα 56 ιδρύματα που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους τελευταίους 16 μήνες έχουν εξειδικευμένα επιχειρηματικά μοντέλα που επικεντρώνονται κυρίως στις πληρωμές, την αναβάθμιση υποδομών ή την επενδυτική τραπεζική. Συλλογικά, οι διακριθέντες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της κεφαλαιοποίησης των $1,3 τρισ. που προστέθηκε στον κλάδο.