Πόρους για χρηματοδότηση έργων κοινωνικών υποδομών αναζητά το ΥΠΕΝ
Πόρους για χρηματοδότηση έργων κοινωνικών υποδομών αναζητά το ΥΠΕΝ

Πόρους για χρηματοδότηση έργων κοινωνικών υποδομών αναζητά το ΥΠΕΝ

Η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων κοινωνικών υποδομών (ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, μονάδες ΑΠΕ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, έργα διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους και αναδασώσεις), συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με κλιμάκιο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τον Κυβερνήτη της Τράπεζας, Rolf Wenzel.
RE+D magazine
17.06.2021


Στη συνάντηση, μετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Ειδικότερα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης έργων που μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετείχαν στη συνάντηση, η Τράπεζα δύναται να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών σε ποσοστό έως και 50% με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια. Στην επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής του Τμήματος Έργων της Τράπεζας, Christian Tabacaru, η αρμόδια για την Ελλάδα, Sylvie Anagnostopoulos και η Επικεφαλής του Τμήματος Συμμόρφωσης, Κατερίνα Δεληκούρα.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι Πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία αποτελεί διεθνή χρηματοδοτικό μηχανισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Από το καλοκαίρι του 2015, η CEB έδειξε έντονο ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, καταρχάς λόγω της προσφυγικής κρίσης αλλά και των φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, έχει εγκριθεί δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Δυτική Αττική από τις πλημμύρες όπως επίσης και δάνειο 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.