Πουλά το χαρτοφυλάκιο της και αποχωρεί η Grupo Dolphin
Πουλά το χαρτοφυλάκιο της και αποχωρεί η Grupo Dolphin

Πουλά το χαρτοφυλάκιο της και αποχωρεί η Grupo Dolphin

Το τελευταίο ταγκό του Μιντλίν στην Ελλάδα
Share Copy Link
RE+D magazine
17.10.2018

Ήρθε, είδε, χόρεψε και τώρα… απέρχεται, πουλώντας το χαρτοφυλάκιο τεσσάρων κτιρίων σε Βασιλίσσης Σοφίας, Νέα Κηφισιά, Μαρούσι και Αργυρούπολη ο Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, επικεφαλής της Grupo Dolphin / Pampa Energia.

 

Ο επιχειρηματίας από την Αργεντινή, που ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως επενδυτής προσκεκλημένος από την τότε Κυβέρνηση, κατάφερε να αποκτήσει -με το αζημίωτο- τέσσερα κτίρια γραφείων με καλούς ενοικιαστές εξασφαλίζοντας διψήφιες αποδόσεις. Ήταν η κρίση και το μνημόνιο που του έκτισαν με λιγότερα από €20 εκατ. το χαρτοφυλάκιο του κτιρίου γραφείων 5.500 τμ. της BNP Paribas (€10,3 εκατ.), και των κεντρικών γραφείων της Παντεχνικής ( οικογένεια Γιόκαρη) που πούλησε η Ελλάκτωρ το 2014, αναζητώντας ρευστότητα. Στη συνέχεια ο όμιλος από την Αργεντινή πήρε μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, ενώ συνέχισε να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Σήμερα, ρευστοποιεί και αποχωρεί με υποψήφιους αγοραστές δύο εταιρείες ακινήτων. Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι δεν τίθεται ζήτημα εισφοράς και συμμετοχής με ποσοστό στις υφιστάμενες ΑΕΕΑΠ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η GRUPO DOLPHIN

Ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Αργεντινής συστάθηκε το 1945 με την επωνυμία Frigorifico La Pampa SA. Μέχρι το 2003 οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες περιορίζονταν στον χώρο του real estate, ενώ το 2005 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Grupo Dolphin, έναν επενδυτικό όμιλο που τη χρησιμοποίησε ως «όχημα» για τις επενδύσεις της στην Αργεντινή.
 
Το όνομα άλλαξε σε Pampa Holding SA και στη συνέχεια σε Pampa Energia SA, καθώς επικέντρωσε τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας.

Από το 2006 η Pampa Energia μέσα από συνεχείς εξαγορές κατέστη η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πελατειακή της βάση ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της Pampa Energia, Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αργεντινής, και επενδύει σε χώρες με distress ακίνητα. Γεννήθηκε το 1964, ενώ από το 1991 μέχρι το 2003 ήταν μέτοχος και αντιπρόεδρος της κορυφαίας αργεντίνικης εταιρείας real estate, IRSA. Μέσω της εταιρείας Alto Palermo SA, επίσης, είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές εμπορικών κέντρων και άλλων ακινήτων στο Μπουένος Άιρες.

Συνέταιρος του κ. Μιντλίν στην IRSA ήταν ο γνωστός «γκουρού» των επενδύσεων και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο είχαν αγοράσει σημαντικά ακίνητα αλλά και μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

Να θυμίσουμε ότι οι... κακές γλώσσες λένε ότι οι Μιντλίν - Σόρος και ακόμη ένας συνέταιρος, ο Εντουάρντο Ελζστάιν, ευθύνονται για την κατάρρευση της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας ενυπόθηκων δανείων, Banco Hipotecario, της οποίας ο Μιντλίν είχε διατελέσει διευθυντής.