«Πράσινο φως» από την ΕΕ για το βόρειο τμήμα του Ε65
«Πράσινο φως» από την ΕΕ για το βόρειο τμήμα του Ε65

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για το βόρειο τμήμα του Ε65

Εγκρίθηκε ως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, το έργο υποδομής του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου E65, από την DG COMP (η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
RE+D magazine
19.01.2021

Το έργο που είχε τεθεί σε αναστολή από το 2011.


Το βόρειο τμήμα, προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, συνολικού μήκους 70,5 χλμ θα συνδέει την πόλη των Τρικάλων με την Εγνατία Οδό στα Γρεβενά, και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας, των δρόμων εξυπηρέτησης και των λοιπών οδικών συνδέσεων.

Το έργο είχε τεθεί σε αναστολή από το 2011 καθως δεν εντάχθηκε στα έργα που επανεκκίνησαν το 2013 και προχώρησε μόνο το κεντρικό τμήμα Ξυνιάδας – Τρικάλων, μήκους 77,5 χλμ.το οποίο έχει παραδοθεί και λειτουργεί πλήρως. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του Νότιου Τμήματος του Ε65 (από Α.Θ.Ε έως και Ξυνιάδα). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου 2020, η συνολική πρόοδος κατασκευής του έργου αγγίζει το 54,39% ενώ προχωρώντας σε επιμέρους ανάλυση οι σήραγγες παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 60,07%, οι γέφυρες και τα λοιπά τεχνικά 65,53% , τα ασφαλτικά 40,01% και οι χωματουργικές εργασίες 54,11%.

Η κατασκευή του βόρειου τμήματος θα συμπληρώσει τον αυτοκινητόδρομο Ε65,  συνολικού μήκους 181 χλμ. ενώνοντας δύο κύριους ελληνικούς άξονες, δηλαδή, την Εγνατία οδό με την ΠΑΘΕ. επιτρέποντας την κίνηση από την Αθήνα προς τη Δυτική Μακεδονία και τις αντίστοιχες συνδέσεις με την Ιταλία (μέσω του Λιμένος της Ηγουμενίτσας στην Αδριατική), τα Δυτικά Βαλκάνια, και μέσω εκείνων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.