"Πράσινο φως" στα περιβαλλοντικά για τα Αστέρια Γλυφάδας
"Πράσινο φως" στα περιβαλλοντικά για τα Αστέρια Γλυφάδας

"Πράσινο φως" στα περιβαλλοντικά για τα Αστέρια Γλυφάδας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο που έδωσε την έγκριση είπε ότι θα πρέπει να προστατευτεί στην αρχική του μορφή όπως είχε σχεδιαστεί το 1955.
Share Copy Link
RE+D magazine
18.03.2015

Χωρίς το σύνολο των ψήφων των παρευρισκομένων Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, αλλά με τις ψήφους των Περιφερειακών Συμβούλων από την παράταξη «Αττική» του Γ. Σγουρού και την παράταξη «180 μοίρες Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» του Γ. Κουμουτσάκου που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και τη μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας».

 

Συγκεκριμένα, την ΜΠΕ καταψήφισαν από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι 'Αννα Βασιλάκη, Ιωάννης Πρωτονοτάριος, Φλωρεντία Νικολιδάκη, Ζωή Ράϊκου και Μαρίνα Κούκα. Λευκό ψήφισαν οι Παναγιώτης Πατσαβός, Ασημάκης Μαντάς, Παρασκευή Τουτουντζή και Απόστολος Γούλας. Απείχε ο Κώστας Βλάχος.

Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρίστος Καραμάνος, η σημερινή ΜΠΕ απέχει παρασάγγας από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που ακυρώθηκε το 2003 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την αίτηση ακυρώσεως για τη μελέτη εκείνη είχαν προσυπογράψει μεταξύ άλλων, η πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλλα Αλιφιέρη, η βουλευτής ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης κ.α.. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καραμάνος, «ο χώρος μας είναι ο βασικός κορμός όλων των κινητοποιήσεων για την προστασία του Περιβάλλοντος. Είμαστε καρφωμένοι στις ίδιες αρχές, την υπεράσπιση του Περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος».
 
Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της σημερινής ΜΠΕ σημείωσε ότι ο εισηγητής έχει θέσει αυστηρούς όρους, ότι παραμένουν μόνο τα υπάρχοντα κτίσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αυθαίρετα κτίσματα των τελευταίων 20-30 χρόνων και ότι υπάρχει απόλυτη προστασία της δασικής έκτασης και του αρχαιολογικού χώρου.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θέτει τους όρους και προσδοκεί να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να επιτηρήσει το σεβασμό τους. Υποστήριξε ότι η λειτουργία του ξενοδοχείου θα αποτρέψει τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων, που δεν μπορεί κανένας να κλείσει εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη μελέτη δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Κατέληξε πως οι όροι που τέθηκαν είναι προς την κατεύθυνση της λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με ασφάλεια και ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
 
Ο εισηγητής της γνωμοδότησης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη με ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους και γι αυτό λέει «ναι» στην επένδυση που θα είναι ήπιας μορφής.
 
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) Δέσποινα Κουτσούμπα, που καταψήφισε την ΜΠΕ, σημείωσε ότι η παράταξη της κ. Δούρου πάει να ψηφίσει ενάντια στη θέληση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας ότι ο κ. Λαφαζάνης θα κληθεί να εγκρίνει μια επένδυση κατά της οποίας είχε προσφύγει.
 
Σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας 
 
Αναφερόμενη στο συγκρότημα, σημείωσε ότι θα έπρεπε να προστατευθεί στην αρχική του μορφή, όπως είχε σχεδιασθεί από τους σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρεκά, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη, Κ. Δεκαβάλλα και ανεγερθεί το 1955. Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν παράνομες κατασκευές και έγιναν καταστροφικές επεμβάσεις στη δασική έκταση. Η κ. Κουτσούμπα πρότεινε την αποκατάσταση του συγκροτήματος στην αρχική του μορφή και την παραμονή του στο Δημόσιο αντί της παραχώρησής του σε ιδιώτη.
 
Σε ό,τι αφορά την μελέτη που κλήθηκε να ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, σημείωσε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ουσιαστικά καλούνται να εγκρίνουν τον διπλασιασμό της δόμησης, την αλλαγή χαρακτήρα του δασικού, αρχαιολογικού χώρου, την επαναχάραξη του αιγιαλού σύμφωνα με τις αυθαίρετες κατασκευές και την απαγόρευση πρόσβασης στη θάλασσα στους κατοίκους όταν αρχίσει να λειτουργεί το συγκρότημα.
Αναφερόμενη στο επιχείρημα για δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε ότι είναι γνωστό πως στις ξενοδοχειακές μονάδες απασχολείται φθηνό εργατικό δυναμικό από τις τουριστικές σχολές των βαλκανικών χωρών, αλλά και της Ελλάδας. Τέλος, πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα καταλήξει σαν το Ρέμα της Πικροδάφνης. Οι κάτοικοι θα προσφύγουν και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα καταρριφθεί.
 
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Δύναμης Ζωής Φλωρεντία Νικολιδάκη, που καταψήφισε, υποστήριξε ότι με τη γνωμοδότηση προκύπτει πολιτικό ζήτημα για το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Νομίζω ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει. Τα στελέχη της Περιφέρειας πρέπει να ενημερωθούν ότι οι μνημονιακοί νόμοι είναι υπό έλεγχο» σημείωσε και πρόσθεσε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δημιουργείται πρόβλημα στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος.
 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος σημείωσε ότι καταψηφίζει την επένδυση για τέσσερεις λόγους:
 
Πρώτον, διότι έχουμε άλλη κυβέρνηση που βάζει άλλους όρους για το περιβάλλον. Η παράκτια ζώνη του Σαρωνικού πρέπει να είναι ενιαία και να μη διακόπτεται. Ο επιχειρηματίας είναι εύλογο ότι θα κλείσει τη ζώνη για το πεντάστερο ξενοδοχείο του. Δεύτερον, διότι υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν μεγάλο όγκο στη ζώνη του αιγιαλού, τα οποία θα έπρεπε να κατεδαφισθούν όπως έχει επανειλημμένα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τρίτον, διότι δεν κατοχυρώνεται η προστασία της δασικής έκτασης. Τέταρτον, διότι χρησιμοποιείται συντελεστής δόμησης ως εάν στο οικόπεδο συμπεριλαμβανόταν η δασική έκταση και όχι μόνο το πραγματικό οικόπεδο. Κατ' αυτόν τον τρόπο προκύπτει πολύ μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης από αυτόν που θα έπρεπε.