Προαπαιτούμενο το ΒΙΜ για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα
Προαπαιτούμενο το ΒΙΜ για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα

Προαπαιτούμενο το ΒΙΜ για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα

Η εφαρμογή του συστήματος θα ξεκινήσει αρχικά από τα έργα μεγάλης κλίμακα
Share Copy Link
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
14.10.2021

Προαπαιτούμενη θα είναι πολύ σύντομα και στην Ελλάδα η ενσωμάτωση της τεχνολογίας Building Information Modeling (BIM) αρχής γενομένης από το στάδιο των μελετών, για τα δημόσια έργα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια.

Το παραπάνω αναδείχτηκε μέσα από το BIMConference, το συνέδριο που συνδιοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η BOUSSIAS.

 Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε στον χαιρετισμό τους προς τους σύνεδρους: «Πρόθεσή μας είναι να ωριμάσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας με την σταδιακή ενσωμάτωση της τεχνολογίας ΒΙΜ, εφαρμόζοντας την αρχικά σε μεγάλης κλίμακας έργα και ακολούθως όταν η αγορά θα έχει προσαρμοστεί και θα έχει αφομοιώσει τις νέες τεχνολογίες να καταστήσουμε την εφαρμογή του ΒΙΜ υποχρεωτική για όλα τα έργα».

 Μετά τη Γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο θα σχεδιαστεί εξαρχής με την τεχνολογία ΒΙΜ, η χρήση του ΒΙΜ θα καταστεί προαπαιτούμενη και για όλες τις επερχόμενες επεκτάσεις του δικτύου ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ. Νικόλαος Κουρέτας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η  ΕΡΓΟΣΕ καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρος και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Χρήστο Βίνη, όλα τα τεύχη δημοπράτησης που αφορούν σε διαγωνιστικές διαδικασίες για τους τεχνικούς συμβούλους, που θα ακολουθήσουν των έργων σύνδεσης των σιδηροδρόμων με τα μεγάλα λιμάνια, έχουν τεθεί προδιαγραφές για ΒΙΜ. Tόνισε επίσης πως  σε όλες τις δημοπρατήσεις του 2021 η εταιρεία έχει εισάγει την αναγκαιότητα ο ανάδοχος να καταθέσει τα asbuild σχέδιά του και να σχεδιάσει το έργο του σε ΒΙΜ. 

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και η μελέτη σχετικά με τον υπολογισμό κόστους και οφέλους  για τη χρήση BIM στους δημόσιους διαγωνισμούς που εκπόνησαν η EUBIMTaskGroup και οι συνεργάτες της,  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο κράτους – μέλους της ΕΕ. Την TaskGroup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το BIM εκπροσωπεί στην Ελλάδα η κα Λιάνα Αναγνωστάκη, μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή της EUBIMTaskGroup. 

 Στόχος της μελέτης είναι να δοθεί στις δημόσιες αρχές, αλλά και στους διαχειριστές των υποδομών, η δυνατότητα να εκτιμούν εκ των προτέρων την αναλογία κόστους – οφέλους της υιοθέτησης της BIM για κάθε συγκεκριμένη προβλεπόμενη επένδυση και να αποφασίζουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από μετρήσιμους δείκτες.