Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα ειδικά πολεοδομικά σχέδια
Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα ειδικά πολεοδομικά σχέδια

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα ειδικά πολεοδομικά σχέδια

Αναλυτικά οι προκηρύξεις
RE+D magazine
23.09.2021

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»

 

 

Με αυτά ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού  €401,05 εκατ.. 


Ο σχεδιασμός υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας στοχεύοντας να βάλει τάξη  στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων. 
 

Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

 

1.      Δήμου Μινώα Πεδιάδας

2.      Δήμου Θήρας 

3.      Δήμου Μυκόνου 

4.      Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)

5.      Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων

Παράταση αναστολής κατά ένα έτος στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε Μύκονο – Σαντορίνη

 Υπογραμμίζεται ότι της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη σύνταξη των ΕΠΣ στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έχει προηγηθεί η Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, (ΦΕΚ Δ΄578/07.09.2021) με την οποία παρατείνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη για ένα έτος. 

Η παράταση αναστολής δίνεται ώστε με την ολοκλήρωσή των ΕΠΣ -μετά και την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- να τεθούν σαφείς κανόνες και χωροταξικοί - πολεοδομικοί περιορισμοί με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των νησιών αυτών, καθώς λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν σημειωθεί φαινόμενα υπερκορεσμού και άναρχης δόμησης.

 Σε 4 κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

 Τονίζεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις.

 Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών.

 

Τα πρώτα 12 ΤΠΣ είναι τα εξής:  
 

1.        Δήμου Ήλιδας 

2.        Δήμου Αιγιαλείας 

3.         Δήμου Μεγίστης 

4.         Δήμου Σύρου – Ερμούπολης 

5.         Δήμου Ιθάκης 

6.         Δήμου Γρεβενών 

7.         Δήμων Καρπάθου και Κάσου 

8.         Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου 

9.         Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας 

10.       Δήμου Γρεβενών 

11.       Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων 

12.       Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων 

 

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, ανακοινώνεται ότι το ΤΕΕ, αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.