«Σεισμικές δονήσεις» στο Κινεζικό real estate
 «Σεισμικές δονήσεις» στο Κινεζικό real estate

«Σεισμικές δονήσεις» στο Κινεζικό real estate

Μετά την Evergrande ακόμη ένας developer αθετεί τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Στα $52 τρις. η κινεζική αγορά ακινήτων το 2019.
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.10.2021

Έντονους τριγμούς στο παγκόσμιο κλάδο των ακινήτων προκαλεί ακόμη ένας μεγάλος κινεζικός όμιλος αξιοποίησης ακινήτων.

Ειδικότερα, μετά την Evergrande η οποία βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση και ο developerFantasia Holdings Group δεν πλήρωσε ομόλογο που έληξε την Δευτέρα δείχνοντας ξεκάθαρα τα προβλήματα από έναν «ταλαιπωρημένο» κλάδο στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters η Fantasia ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι έπρεπε να καταβάλει $206 εκατ. στις 4 Οκτωβρίου κάτι που όμως δεν έγινε ακόμη κι αν στις 20 Σεπτεμβρίου σε γραπτή της δήλωση στις αρχές είχε πει ότι «έχει επαρκή κεφάλαια κίνησης και κανένα πρόβλημα ρευστότητας».

Με κεφαλαιοποίηση $415 εκατ. η Fantasia προσθέτει ακόμη ένα «λιθαράκι» στην κρίση του κλάδου των ακινήτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ευρύτερο κραχ στον κλάδο που αποτελεί περίπου το ¼ της κινεζικής οικονομίας. Εξάλλου ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αξιοποίησης ακινήτων της χώρας, Evergrande βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφού παρέλειψε τις δικές του προθεσμίες πληρωμής τον περασμένο μήνα και τα χρέη του ύψους $305 δις. είναι αρκετά μεγάλα ώστε να πλήξει τις τιμές των ακινήτων.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είπε ότι η Fantasia έχει σχεδόν $2 δις. διεθνών ομολόγων για να πραγματοποιήσει από τώρα έως το τέλος του επόμενου έτους καθώς και σχεδόν $1 δις. πληρωμών τοπικών ομολόγων. Χθες ο διαχειριστής ακινήτων Country Garden Services δήλωσε ότι μια θυγατρική της Fantasia απέτυχε να εξοφλήσει δάνειο ύψους $108 εκατ. επίσης οφειλόμενο στις 4 Οκτωβρίου και ο Fitch μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Στα $52 τρις η αγορά ακινήτων το 2019

Ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs η συνολική αξία της αγοράς έφθασε τα $52 τρις το 2019 διπλάσια από την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ. Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 29% του ΑΕΠ της Κίνας. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το 2019 το ποσοστό αστικοποίησης στην χώρα έφθασε το 60%. Τα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Κίνα είναι επίσης στα… ύψη. Πάνω από το 90% των νοικοκυριών είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με το εθνικό κέντρο πληροφοριών της Κίνας. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ φθάνουν το 65%. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «τις τελευταίες δυο ή τρεις δεκαετίες οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα έχουν αυξηθεί. Αυτό έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι το real estate αποτελεί πάντα μια ασφαλή επένδυση». 

Το μέσο κόστος ενός ακινήτου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή αλλά και την πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σακγάη και το Σενζεν η στέγαση κοστίζει περίπου 14 φορές περισσότερο από το μέσο μισθό σύμφωνα με σχετική έκθεση του Lincoln Institute of Land Policy το 2020. Σε κωμοπόλεις τα ακίνητα κοστίζουν 7 φορές το μέσο μισθό ενώ σε μικρότερες πόλεις οι τιμές είναι περίπου 5 φορές υψηλότερες από το μέσο μισθό σύμφωνα με τα στοιχεία.