Σε λειτουργία το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας
Σε λειτουργία το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας

Σε λειτουργία το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας

Από την Πέμπτη 1 Απριλίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το κτηματολογικό γραφείο δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Γιώργου Στύλιου του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και του πρόεδρος του φορέα, καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη.
RE+D magazine
02.04.2021

Εντός του έτους, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματά αυτών.

 

Πρόκειται για το 7ο κτηματολογικό γραφείο από τα συνολικά 17 κτηματολογικά γραφεία και τα 75 υποκαταστήματά τους που θα λειτουργούν ως περιφερειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και θα αντικαταστήσουν τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Μαζί με το κτηματολογικό γραφείο δυτικής Ελλάδας λειτουργούν ακόμα έξι κτηματολογικά γραφεία (Δυτική Μακεδονία, Πειραιάς και Νήσοι, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κυκλάδων) και δεκαεπτά υποκαταστήματα (Λευκάδας, Πρέβεζας, Πολυγύρου, Καλαμαριάς, Περιστερίου, Κορίνθου, Εορδαίας, Ναυπλίου, Χίου, Πάτμου, Χαλανδρίου, Βέροιας, Σπάρτης, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Σερρών και - από τις 5 Απριλίου - Αιγιαλείας Αιγίου).

Στα νέα κτηματολογικά γραφεία παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κλπ) σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματός του που τίθενται σε λειτουργία είναι:

1. Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων

2. Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση

3. Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους

4. Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα

5. Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων

6. Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

7. Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους

8. Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.