Σε τρία χρόνια όροι δόμησης και χρήσης γης στα εκτός σχεδίου
Σε τρία χρόνια όροι δόμησης και χρήσης γης στα εκτός σχεδίου

Σε τρία χρόνια όροι δόμησης και χρήσης γης στα εκτός σχεδίου

Με στόχο μέχρι το 2024 να έχει μπει χωροταξικά και πολεοδομικά “τάξη” προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος το μεγάλο πρόγραμμα χωρικής οργάνωσης της χώρας το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ταμείου Ανάκαμψης
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
08.04.2021

Ο προγραμματισμός θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας


Μέχρι τότε το υπουργείο φιλοδοξεί να έχουν υλοποιηθεί όλες οι μελέτες που αφορούν στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ) -και τη διασύνδεσή τους με την Τράπεζα Γης- την επαναοριοθέτηση οικισμών και τον χαρακτηρισμό δημοτικών και κοινοχρήστων δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές. 
 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και ο Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης κατα την διαρκεια διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Την νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό - Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων» που διοργάνωσε το ΤΕΕ, ο προγραμματισμός θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, δεδομένου ότι αν οι μελέτες ολοκληρωθούν μετά τις προθεσμίες που ορίζονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το κόστος τους θα πρέπει να καλυφθεί τελικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

 

Ο χρονικός προγραμματισμός των δράσεων περιλαμβάνει εντός του 2021 την υπογραφή σύμβασης για το 70% των αναθέσεων, το 2022 να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή σύμβασης για το 100% των αναθέσεων, το 2023 να έχουν ολοκληρωθεί πρωτόκολλα παραλαβής μελετών, αξιολόγηση και αποπληρωμή για το 70% των αναθέσεων και το 2024 για το 100% των αναθέσεων. 

 

Ο προγραμματισμός, αφορά την εκπόνηση και παραλαβή των μελετών και όχι τη θεσμοθέτηση, καθώς ακολούθως η Διοίκηση, με βάση τις διαδικασίες, θα γνωμοδοτήσει, θα εγκρίνει και θα αποστείλει στο ΣτΕ τα τελικά σχέδια ΠΔ, ώστε να εκδοθούν σε χρόνο που θα επιτρέψουν οι διαδικασίες τόσο του ΥΠΕΝ όσο και του ΣτΕ.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι θα λάβουν χώρα 4 κύκλοι αναθέσεων για τις περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την Επικράτεια. Η επιλογή τους βάσει προτεραιοποίησης ήδη εξελίσσεται από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια των αιτημάτων, της κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη, της παλαιότητας υφιστάμενου ΓΠΣ ή της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, το στάδιο όπου βρίσκονται οι εν εξελίξει μελέτες ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, αλλά και στοιχεία όπως η γειτνίαση ή γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον χρονικό προγραμματισμό ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι έως τις αρχές Ιουνίου θα έχουν βγει οι προκηρύξεις για τις πρώτες 100 μελέτες ΤΠΣ.

 

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ περιλαμβάνει 

 

  • κυρια μελέτη
  • Στρατηγική μελετη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ
  • Ειδική μελέτη Γεωλογικών κινδύνων και Γεωλιγικής Καταλληλότητας
  • Μελέτη προσωρινής οριοθετησηςτων Υδατορεμάτων

 
Αναφορικά με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι το Υπουργείο θα παρέμβει σε 10 περιοχές που έχουν έντονο αναπτυξιακό ενδιαφέρον ή σημαντικές ιδιαιτερότητες φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Ήδη, 4 περιοχές έχουν ανακοινωθεί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ελαφόνησος και η περιοχή γύρω από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. 

Συνεχίζοντας ο ΓΓ αναφέρθηκε στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), τη θεσμική προϋπόθεση της ενεργοποίησης της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης. Στόχος του Προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα του ΤΕΕ, είναι να συνταχθούν μελέτες ΖΥΣ  σε περίπου 600 Δημοτικές Ενότητες. Αντίστοιχα, στις αυτοτελείς οριοθετήσεις οικισμών (οικισμοί χωρίς όρια ή οικισμοί με ακυρωθέντα όρια από το ΣτΕ) στόχος του Προγράμματος είναι να συνταχθούν μελέτες για περίπου 170 Δημοτικές Ενότητες και όσον αφορά στις αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών -ζήτημα που άπτεται της εκτός σχεδίου δόμησης- στόχος είναι να συνταχθούν ενδεικτικά για 300 Δημοτικές Ενότητες.