Σταθεροποιητικά ο δείκτης μεταποίησης τον Ιανουάριο
Σταθεροποιητικά ο δείκτης μεταποίησης τον Ιανουάριο

Σταθεροποιητικά ο δείκτης μεταποίησης τον Ιανουάριο

Σταθεροποίηση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στο ξεκίνημα του 2021 καταγράφουν τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας PMI.
RE+D magazine
01.02.2021

Η βραδύτερη συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του κύριου δείκτη.

Η βραδύτερη συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του κύριου δείκτη. Εν τω μεταξύ, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιδεινώθηκαν σημαντικά λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, έχοντας ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της επιβάρυνσης κόστους, η οποία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

Στην προσπάθεια μετακύλισης του υψηλότερου κόστους, οι τιμές χρέωσης αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, μολονότι οριακά. Παρόλ’ αυτά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, καθώς οι ελπίδες για επιτυχή κυκλοφορία και διάθεση του εμβολίου ενίσχυσε τα επίπεδα αισιοδοξίας.

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας. Προέρχεται από δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.

Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 50,0 μονάδες στο ξεκίνημα του 2021, τιμή υψηλότερη από τις 46,9 μονάδες του Δεκεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν αμετάβλητες λειτουργικές συνθήκες από ό,τι παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, δίνοντας τέλος στην τρέχουσα περίοδο τριών μηνών συνεχούς επιδείνωσης του τομέα.