Στα χέρια επιχειρηματιών το 30% της έκτασης της Ίου
Στα χέρια επιχειρηματιών το 30% της έκτασης της Ίου

Στα χέρια επιχειρηματιών το 30% της έκτασης της Ίου

Στα χέρια λίγων επιχειρηματικών, βρίσκεται το μεγαλύτερος μέρος της Ιού καθώς το νησί των Κυκλάδων
RE+D magazine
04.09.2013

Στα χέρια λίγων επιχειρηματικών, βρίσκεται το μεγαλύτερος μέρος της Ιού καθώς το νησί των Κυκλάδων έχει γίνει από το 2005 στόχος επενδυτών στο real estate.

άποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί και το 1/3 του εδάφους του νησιού να έχει αγοραστεί από ιδιώτες, με πρώτο τον χρηματιστή Αγγελο Μιχαλόπουλο, ο οποίος έχει επενδύσει πάνω από 40 εκατ. για να αγοράσει από παραλίες μέχρι... βουνοκορφές.

Ο Μιχαλόπουλος άρχισε να αγοράζει τα πάντα και χωρίς να υπολογίζει τα χρήματα. Σχεδόν όλη η περιοχή από το Μαγκανάρι μέχρι τον Μυλοπότα, και ακόμη πιο πάνω είναι δική του. Τα πιο καλά «φιλέτα» του Μιχαλόπουλου θεωρούνται δύο μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Διακοφτό, κοντά στην παραλία Κουμπάρα αλλά και στην ανατολική πλευρά στις Τρεις Κλεισιές, κοντά στο Μαγκανάρι.

Ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατήγγειλε τον Αγγελο Μιχαλόπουλο γιατί μετέτρεψε έναν νησιωτικό υγρότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία σε ιδιωτικό κήπο! Ο λόγος για την περιοχή Ελος Παπά στην Ιο, την οποία η οργάνωση είχε κατατάξει το 2004 ανάμεσα στους καλύτερα διατηρημένους υγρότοπους του Αιγαίου και τον παρουσίαζαν σε συνέδρια και ομιλίες ως παράδειγμα μικρού νησιωτικού υγρότοπου με πολύ μεγάλο βαθμό φυσικότητας.

Πριν από λίγα χρόνια άρχισε η «αξιοποίηση» της περιοχής από την εταιρεία Salivan Limited με την παράνομη διάνοιξη δρόμου, για την οποία ο νομάρχης Κυκλάδων είχε επιβάλει πρόστιμο 60.000. Σύμφωνα με την οργάνωση, στέλεχός της διαπίστωσε διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση της κοίτης του ρύακα, επιχωματώσεις, εκσκαφές και δενδροφυτεύσεις με ξενικά είδη, δηλαδή φοίνικες. Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος καταγγελιών. Ανταλλάχθηκαν σχεδόν 40 επιστολές με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία Κυκλάδων, Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομία Κυκλάδων), οι οποίες αντέδρασαν επιβάλλοντας τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα.

Εκτός από τον Μιχαλόπουλο, μεγαλοεπενδυτές γης είναι και γνωστοί Ελληνες εφοπλιστές. Ο Γιώργος Προκοπίου, γνωστός για τις επενδύσεις του στο real estate και στην Αττική, έχει αποκτήσει σημαντική έκταση στην Παραλία Πικρί Νερό με σκοπό ακόμη και την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας.

Σημαντικός επενδυτής είναι και ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ο οποίος έχει αποκτήσει έκταση γύρω στα 300 στρέμματα στο Μαγκανάρι δίνοντας περί τα 8 εκατ. ευρώ.

Αλλα 3,5 εκατ. έχει δώσει για την αγορά του ξενοδοχείου στο οποίο έκανε τις διακοπές του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Επίσης ιδιοκτήτης 14 στρεμμάτων γης είναι και ο εφοπλιστής Παν. Τσάκος.