Στο αστρονομικό ποσό των $24.7 τρισ οι επενδύσεις σε "πράσινα" κτήρια
Στο αστρονομικό ποσό των $24.7 τρισ οι επενδύσεις σε "πράσινα" κτήρια

Στο αστρονομικό ποσό των $24.7 τρισ οι επενδύσεις σε "πράσινα" κτήρια

Στο αστρονομικό ποσό των 24,7 τρισ δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι επενδύσεις σε “πράσινα” κτήρια μέχρι το 2030 σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός Global Alliance for Buildings and Construction (GlobalABC) για την κατάσταση των κτιρίων και του κατασκευαστικού τομέα παγκοσμίως.
RE+D magazine
05.03.2021

Αντιπροσωπεύουν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες της επόμενης δεκαετίας

Οι επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικά κτήρια αντιπροσωπεύουν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες της επόμενης δεκαετίας αν λάβει κανείς υπόψιν οτι το 2019, (προ πανδημίας και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν τα νέα προγράμματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της) οι δαπάνες για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, σε 152 δισ δολάρια, 3% περισσότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος. 

Αυτό βέβαια είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα 5,8 τρισ δολ. που δαπανήθηκαν συνολικά στον τομέα των κτιρίων και των κατασκευών, την συγκεκριμένη χρονιά αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν τα θετικά μηνύματα που έρχονται καθώς οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και η ενεργειακή αποδοτικότητα βρίσκονται πολυ ψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτικών στρατηγικών. 

Οπως ανέφεραν στο The Global ESG Benchmark for Real Assets το 2019, το 90% από τις 1.005 εταιρείες ακινήτων, developers, REITS και funds που συμμετείχαν στην έρευνα και που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4,1 τρισ δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία προχώρησαν σε αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου τους σύμφωνα με τα πρότυπα αξιολόγησης πράσινων κτιρίων που αφορούν τόσο στην κατασκευή όσο και στην λειτουργία των κτηρίων.