Συνέχεια στην διαμάχη ΚΕΚΡΟΨ Ελληνικού Δημοσίου
Συνέχεια στην διαμάχη ΚΕΚΡΟΨ Ελληνικού Δημοσίου

Συνέχεια στην διαμάχη ΚΕΚΡΟΨ Ελληνικού Δημοσίου

Αντίγραφο της υπ’ αριθ. 502/2021 απόφασης του Αρείου Πάγου αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρ. στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή «Λατομείου») έλαβε η ΚΕΚΡΟΨ.
Share Copy Link
RE+D magazine
21.05.2021

Πως σχολιάζει η εταιρεία το αντίγραφο της απόφασης του Αρείου Πάγου

Με την εν λόγω απόφαση του ο Άρειος Πάγος, αναιρεί την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (Τμήμα Β΄), με την οποία είχε αναγνωριστεί το δικαίωμα κυριότητας στην περιοχή στην εταιρεία Κέκροψ 

Όπως αναφέρει η απόφαση ο Άρειος Πάγος έκρινε, "αναφορικά με την παραδεκτώς προβληθείσα από την Εταιρεία ένσταση καταχρηστικής άσκησης της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για την διεκδίκηση της κυριότητας του ακινήτου, ότι η απόφαση του Εφετείου παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 281 ΑΚ στερώντας από την προσβαλλόμενη απόφαση νόμιμης βάσης σε σχέση με ζήτημα που ασκεί ουσιώδη επιρροή στην έκβαση της δίκης και επιπλέον διέλαβε ανεπαρκείς και ασαφείς αιτιολογίες ως προς τις συγκεκριμένες (οικονομικές κυρίως) δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν σε βάρος της Εταιρείας.

Με τον τρόπο αυτό, το Εφετείο στέρησε την απόφασή του νόμιμης βάσης.

Ενόψει του ότι πρόκειται για δεύτερη αναίρεση θα λάβει χώρα νέα συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο δικάζει πλέον ως δικαστήριο ουσίας, ύστερα από κλήση του επιμελέστερου των διαδίκων".

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης "η εταιρεία θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό".

Πάνω από τριάντα χρόνια η δικαστική διαμάχη

 Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 1988 όταν το Ελληνικό Δημόσιο με αγωγή που άσκησε ζητούσε να αναγνωρισθεί η κυριότητά του στην εν λόγω επίδικη έκταση, ισχυριζόμενο ότι η Εταιρεία την κατέχει αυθαίρετα από το έτος 1980. 

 Το Δημόσιο προχώρησε στην υποβολή στον Άρειο Πάγο αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με βάσει την οποία αναιρείται μεν η  με αριθμό 3039/2019 τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (2ο  Τμήμα Δημόσιο).

 Στην περιοχή που θεωρείται από τα ελάχιστα οικόπεδα-«φιλέτα» η εταιρεία είχε σκοπό να κατασκευάσει πολυτελείς κατοικίες. Ωστόσο, αυτή η δικαστική διαμάχη έχει «παγώσει» τα σχέδια αξιοποίησης. 

 Η Κέκροψ έχει ως βασικούς μετόχους τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,48%, την Intradevelopment  με 34,32% την Alpha Bank με ποσοστό 6,69% και λοιπούς μετόχους (μερίδιο μικρότερο του 3% ) με  21,52% .

 Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της διεκδικούμενης έκτασης (τα 185 στρ.) έχει κηρυχθεί αναδασωτέο.