Συνωστισμός για το ΣΔΙΤ των 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας
Συνωστισμός για το ΣΔΙΤ των 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας

Συνωστισμός για το ΣΔΙΤ των 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας

Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό της κατασκευής και λειτουργίας 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) που "τρέχει" η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».
RE+D magazine
17.02.2021

Το έργο καλύπτει περίοδο έως 27 ετών εκ των οποίων τα 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) μέσω ΣΔΙΤ» εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εταιρίες Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ και Intrakat. 

Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και 25 στην περίοδο λειτουργίας.

Σε πρώτη φάση θα υλοποιηθούν έξι (6) ΠΕΚΕΠΠ, που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες συγκροτούν την Ομάδα Β στην οποία περιλαμβάνονται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Περιφέρεια Αττικής η Περιφέρεια Πελοποννήσου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με άλλη διαδικασία ανάθεσης, θα κατασκευαστούν Κέντρα στις υπόλοιπες 7 Περιφέρειες της χώρας, στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. 


Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.