Τα... μαζεύουν για Ολλανδία πολλές επιχειρήσεις λόγω Brexit
Τα... μαζεύουν για Ολλανδία πολλές επιχειρήσεις λόγω Brexit

Τα... μαζεύουν για Ολλανδία πολλές επιχειρήσεις λόγω Brexit

Λίγο πριν την καταλυτική ημερομηνία του Brexitτην 1η Ιανουαρίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση μετακινήσεων από εταιρείες οι οποίες, λόγω της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, μεταφέρουν δραστηριότητες στην Ολλανδία.
RE+D magazine
16.12.2020

Ίδρυση γραφείου στο Άμστερνταμ από την μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας.


Σημαντική, εκτός των άλλων και από άποψη συμβολισμού, θεωρείται η ανακοίνωση της Κοινοπολιτειακής Τράπεζας της Αυστραλίας (Commonwealth  Bank  of  Australia -CBA), της μεγαλύτερης αυστραλιανής τράπεζας, για  ίδρυση γραφείου στο Άμστερνταμ. ΗCBA έχει ήδη λάβει την σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως και άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες οι οποίες χάνουν το οικονομικό «διαβατήριο» που τους επιτρέπει να λειτουργούν σε ολόκληρη την ΕΕ, η CBA σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά από το Λονδίνο. Δεν θεωρείται πιθανό, ακόμη και στο ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ην.Βασιλείου, ότι η τάση «φυγής» πρόκειται να αλλάξει.

Η CBC, όπως και οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες, διατηρείτ ο γραφείο της στο City στο οποίο απασχολεί 200 άτομα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες δεν θεωρούν ελκυστική την Ολλανδία λόγω των αυστηρών κανόνων bonus  που είναι σε ισχύ και τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το  20% του μισθού έναντι 100% που  ισχύει στην  υπόλοιπη  ΕΕ.

Μεγάλες τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επί παραδείγματι, επέλεξαν την Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο για ίδρυση υποκαταστήμα τις εντός της ΕΕ. Η εικόνα είναι διαφορετική  στα  μη  τραπεζικά  χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα, όπως οι χώροι συναλλαγών (tradeplatforms).

Συχνά επιλέγουν το Άμστερνταμ, το οποίο αναδύεται πλέον ως ένα ευρωπαϊκό κέντρο για τις κεφαλαιαγορές. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει ιδρύσει γραφείο  καθώς  και  οι τρεις  μεγαλύτεροι  χώροι  διαπραγμάτευσης  ευρωπαϊκών  ομολόγων:  Bloomberg, TradeWeb και MarketAxess. Εκτός από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις με έδρα στην Μεγάλη Βρετανία ιδρύουν ή πρόκειται να ιδρύσουν γραφεία στην Ολλανδία : στον τομέα των μέσων ενημέρωσης το Discovery Channel, στον τομέα των φαρμάκων οι εταιρείες  EMA,  Shionogi  και Dechra.  Μια άλλη κατηγορία αφορά εταιρείες που αναμένουν προβλήματα παράδοσης λόγω του Brexit και οι οποίες προχωρούν σε  ίδρυση  κέντρων διανομής. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ολλανδικό Οργανισμό Προώθησης Ξένων Επενδύσεων (NFIA), μέχρι το τέλος του 2019, 140 εταιρείες είχαν ιδρύσει γραφεία στην Ολλανδία λόγω Brexit.  Εν λόγω οργανισμός εκτιμά ότι οι αλλοδαπές εταιρείες έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής 4.500 νέες θέσεις εργασίας στην χώρα ενώ όσο πλησιάζει η 1η Ιανουαρίου παρατηρείται  σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επιχειρήσεων.