Τα μεγαλύτερα deals ακινήτων στο «μεγάλο μήλο» το 2020
Τα μεγαλύτερα deals ακινήτων στο «μεγάλο μήλο» το 2020

Τα μεγαλύτερα deals ακινήτων στο «μεγάλο μήλο» το 2020

Η αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης συχνά θεωρείται ως «βαρόμετρο» για τον κλάδο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
29.12.2020

Η αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης θεωρείται «βαρόμετρο» για τον κλάδο σε ολόκληρο τον κόσμο.


Και όπως δείχνει και η λίστα με τα 10 μεγαλύτερα deals για το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και το παγκόσμιο real estate. Οι μεγαλύτερες συμφωνίες, λοιπόν, ανήλθαν σε $4 δισ. περίπου τα μισά δηλαδή από τα $8 δισ. που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι.

Και σαν να μην έφθανε αυτό οι παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν και το νέο έτος. Νέοι νόμοι για τις μισθώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από το 2019 «φρέναραν» την επενδυτική δραστηριότητα όσον αφορά στις πωλήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε κτίρια κατοικιών, ενώ η μίσθωση γραφείων παρέμεινε ισχυρή. Την ίδια ώρα, τα νέα έργα εμπορικών ακινήτων που βγήκαν στην αγορά αποτελούσαν σοβαρή ανησυχία για τους επενδυτές. Στη συνέχεια η πανδημία «χτύπησε» και τα γραφεία δημιουργώντας ντόμινο. Ολοι στην αγορά, ωστόσο, ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2021 με «φόντο» και την κυκλοφορία των εμβολίων για τον κορονοϊό.


ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΜΕΣΙΤΗΣ ΤΙΜΗ ΣΕ ΔΟΛ.
1 424 Fifth Avenue Amazon WeWork, Rhone Group   978 εκατ.
2 330 Madison Avenue Munich RE Abu Dhabi Investment Authority CBRE 900 εκατ. 
3 1375 Broadway Savanna Westbrook Partners  Cushman & Wakefield 435 εκατ.
4 530 Broadway  Michael Shvo / Deutsche Finance America  Wharton Properties, Thor Equities   382 εκατ.
5 10 East 29th Street  Global Holdings Management Invesco Real Estate, Fund LACERA Eastdil Secured 380,6 εκατ. 
6 522 Fith Avenue RFR Realty Morgan Stanley CBRE 350 εκατ.
7 44 Wall Street  Gaedeke Group Blackstone Hodges Ward Elliott, Eastdil Secured 200 εκατ.
8 609 Fifth Avenue Reuben Brothers SL Green Realty CBRE  164,96 εκατ.
9 140 West 28th Street NY 28th Street LLC  McSam Hotel Group   147,36 εκατ.
10 250 North 10th Street TF Cornerstone Nuveen    137,75 εκατ.
           
  πηγή: therealdeal        

Τα μεγαλύτερα deals για το 2020

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ένα ακίνητο στην 5η Λεωφόρο που απέκτησε η Amazon από τους WeWork καιRhone Group. Η Amazon θα αγόρασε το εμβληματικό κτίριο «Lord & Taylor» τον Σεπτέμβριο του 2019 αν η WeWork δυο φορές δεν άλλαζε τις προθεσμίες για να καταλήξει να κλείσει η συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο. Η τιμή αγορά ανέρχεται σε περίπου $1.480 ανά τετραγωνικό πόδι για το 11οροφο κτίριο των 660.000 τετραγωνικών ποδιών. Η WeWork απέκτησε το ακίνητο στις αρχές του 2019 έναντι $850 εκατ. και είχε προγραμματίσει να το μισθώσει στην Amazon πριν από την πώληση των δυο πλευρών.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η συμφωνία για ένα ακίνητο στην Avenue Madison. Το περιουσιακό στοιχείο άλλαξε χέρια με αγοραστή τον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο Munich RE και πωλητή την Αρχή Επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι στην τιμή των 900 εκατ. Τον Ιούνιο οι Άραβες συμφώνησαν να εξαγοράσουν το ποσοστό της Vornado Realty Trust ώστε να αποκτήσουν την πλήρη κυριότητα του κτιρίου που κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’60 ώστε να το βγάλουν προς πώληση στην αγορά. Η αγορά του 25% από την Vornado αποτίμησε το ακίνητο σε περίπου $900 εκατ. ή περίπου $1.000 ανά τετραγωνικό πόδι. Στα ίδια επίπεδα εκτιμήθηκε και στην αγοραπωλησία με την Munich RE.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται μια συμφωνία ύψους $435 εκατ. με αγοραστή την Savanna και πωλητή την Westbrook Partners. Η Savanna μπόρεσε να κλείσει την συμφωνία παρά την διακοπή εξαιτίας της πανδημίας λόγω του κορονοϊού. Η εταιρεία σύναψε τελικά συμβόλαιο για το ακίνητο προλαβαίνοντας το γενικό lockdown.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η αγοραπωλησία ενός ακινήτου επίσης στην Λεωφόρο Broadway. Η «αχόρταγη» συμπεριφορά στον κλάδο των ακινήτων που παρουσιάζει από το 2018 ο Michael Shvo και ο Γερμανός εταίρος του, Deutsche Finance America, συνεχίστηκε και το 2020 με την αγορά ενός κτιρίου στο Soho τον περασμένο Μάρτιο. Οι δυο πλευρές πλήρωσαν ελαφρώς χαμηλότερη τιμή από τα $400 εκατ. που διαπραγματεύτηκαν όταν σύναψαν το συμβόλαιο για το ακίνητο τον Φεβρουάριο. Οι Jeff Sutton και ο συνεργάτης του Joe Sitt ήθελαν να πουλήσουν το κτίριο από το 2016 και ζητούσαν αρχικά $450 εκατ.

Το 5ο deal πραγματοποίησε το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων του Λος Αντζελες (LACERA) το οποίο αγόρασε το 2013 το ακίνητο που κατασκευάστηκε το 1999. Σήμερα κατέληξε στην Global Holdings Management έναντι $380,6 εκατ.

Την 6η θέση καταλαμβάνει μια άλλη συμφωνία που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας. Η RFR Realty του Aby Rosen συμφώνησε να αποκτήσει τον πύργο γραφείων 23 ορόφων και επιφάνειας 575.000 τετραγωνικών ποδιών στην 5η Λεωφόρο τον Μάρτιο. Όταν η συμφωνία έκλεισε τον Σεπτέμβριο η τιμή έφθασε περίπου τα $600 ανά τετραγωνικό πόδι. Ο πωλητής, η κορυφαία επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, σκοπεύει να παραμείνει μισθωτής του ακινήτου για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες η RFR θα προσπαθήσει να μισθώσει τα γραφεία σε έναν μόνο μισθωτή από το 2024.

Στην 7η θέση βρίσκεται ένα ακίνητο στην περίφημη Wall Street. Ο αγοραστής με έδρα το Ντάλας, Gaedeke Group, έκανε την είσοδό του στην αγορά της Νέας Υόρκης με την απόκτηση ενός κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 354.000 τετραγωνικών ποδιών τον Μάρτιο. Πωλητής η Blackstone Group η οποία είχε αγοράσει αρχικά το περιουσιακό στοιχείο το 2016 έναντι $116,3 εκατ. από την Νορβηγική εταιρεία επενδύσεων Obligo ως μέρος πώλησης χαρτοφυλακίου ύψους $2,7 δις. που αποτελούνταν από περιουσιακά στοιχεία σε ΗΠΑ, Σκανδιναβία, Γερμανία και Λετονία.

Στην 8η θέση έγινε το deal από τους Βρετανούς δισεκατομμυριούχους David και Simon Reuben οι οποίοι εμφανίστηκαν με ένα «βαρύ» μπλοκ επιταγών έτοιμο να αποκτήσει ακίνητα με discount. Αγόρασαν το συγκρότημα λιανικής στην 5η Λεωφόρο στον αριθμό 609 που μίσθωνε η Puma για σχεδόν $165 εκατ. από την SL Green Realty η οποία εξακολουθεί να κατέχει τους επάνω ορόφους του 13όροφου κτιρίου. Η Reuben Brothers ασχολήθηκε με την αγορά ακινήτων καθ’ όλη την διάρκεια του 2020 συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης έναντι $150 εκατ. τον Δεκέμβριο του ξενοδοχείου Surrey Hotel στο Μανχάταν.

Στην 9η θέση βρίσκεται μια πώληση «μυστήριο». Ο «βασιλιάς» των φθηνών ξενοδοχείων Sam Chang πούλησε ένα ξενοδοχείο σε «μυστικό» αγοραστή. Η πραγματική ταυτότητα του αγοραστή κρύβεται πίσω από μια εταιρεία LLC όπως δείχνουν τα έγγραφα που εστάλησαν με πληρεξούσιο. Πηγές της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι το υπό κατασκευή ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε περίπου στην μέση της συναλλαγής πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή αγοράς δεν αντικατοπτρίζει την αξία του ολοκληρωμένου έργου.

Την 10αδα κλείνει ένα deal που πάει πολύ πίσω από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Τον πρώτο μήνα του 2020, μιας χρονιάς που έμπαινε με αισιοδοξία και που τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθήσει λίγο αργότερα. Τότε που η Nuveen έδωσε τα χέρια με την TF Cornerstone για μια πολυκατοικία έναντι $138 εκατ. περίπου. Η τιμή αγοράς από την Nuveen το 2015 για το κτίριο των 234 διαμερισμάτων ήταν κατά περίπου $30 εκατ. λιγότερο από την πώληση στις αρχές του έτους.