Τέλη Σεπτέμβρη μπαίνει σε λειτουργία ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας
Τέλη Σεπτέμβρη μπαίνει σε λειτουργία ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας

Τέλη Σεπτέμβρη μπαίνει σε λειτουργία ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας

Ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας, από κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω Σαλαμίνας, και σύμφωνα με τους ρυθμούς εξέλιξης, το έργο θα περατωθεί και θα παραδοθεί προς χρήση στα τέλη Σεπτέμβρη.
RE+D magazine
02.06.2021

Ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2104-2020) με το ποσό των 21,5 εκ. ευρώ. Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 14,4 χιλιομέτρων σε βάθη μέχρι και 95 μ. παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς ημερησίως στο νησί 21.500 κυβικών μέτρων νερού. Ο αγωγός ήδη λειτούργησε δοκιμαστικά, ενώ τα έργα στην δεξαμενή αναρίθμησης συνεχίζονται και ο δήμος Αίγινας πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες στην κεντρική δεξαμενή, ώστε το νερό να φτάσει στις παροχές των πολιτών το συντομότερο δυνατό.

Ο αγωγός λύνει οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, που μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με μεταφορά νερού από υδροφόρα πλοία. Το έργο μαζί με μια σειρά σημαντικών έργων και υποδομών που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της Αίγινας.

 Τη διαδικασία σήμερα παρακολούθησαν η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο δήμαρχος Αίγινας Γ. Ζορμπάς και στελέχη των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επισήμανε σχετικά: Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στην Ελλάδα ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία. Είναι πρωτοποριακό, από τα πιο δύσκολα που έχουνε εκτελεστεί στη χώρα και ίσως το πιο σημαντικό στο επίπεδο της υδροδότησης νησιωτικής περιοχής με υποθαλάσσιο αγωγό. Η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες.

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι βαίνει προς περάτωση αυτό το σημαντικό έργο, εξέφρασε και η αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας «Κόντρα σε καιρικές συνθήκες, την πανδημία αλλά και τις δολιοφθορές, δεν σταματήσαμε ούτε μια ημέρα, με την υποστήριξη του κ. Πατούλη, να ασχολούμαστε με το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο. Η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας με τη συνεχή παρακολούθηση του έργου, κατάφερε να λύσει πολλά προβλήματα και έτσι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».