Τίτλοι τέλους για την διοίκηση Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ
Τίτλοι τέλους για την διοίκηση Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ

Τίτλοι τέλους για την διοίκηση Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ

Στην καταψήφιση των δυο πρώτων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν στην μείωση αλλά και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχώρησαν οι μέτοχοι της εισηγμένης κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ενώ με ποσοστό 61,27% "πέρασε" η πρόταση των Ολλανδών για τοποθέτηση νέας διοίκησης.
RE+D magazine
27.01.2021

Εγκρίθηκε με 61,27% η πρόταση των Ολλανδών για την τοποθέτηση νέας διοίκησης.

Ειδικότερα, επί του συγκεκριμένου θέματος κατά τάχθηκε το 88,41% των μετόχων, κάτι που σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές (Reggeborgh, Invesco) καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου.

Το πρώτο θέμα που αφορούσε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών καταψηφίστηκε από το 88,37% των μετόχων.

 Στη Γενική Συνέλευση, που πραγατοποιήθηκε διαδικτυακά συμμετείχαν, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπων, μέτοχοι που αντιστοιχούσαν στο 76,879% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

 Πριν την ψηφοφορία ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που προτείνεται είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της ρευστότητας της Άκτωρ.

 "Με την επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων για την Άκτωρ ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι έτοιμος να προχωρήσει δυναμικά στην ανάπτυξη, η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη ως μέρος του συνολικού σχεδιασμού του ομίλου”, τόνισε και υπογράμμισε ότι η έκβαση της ψηφοφορίας εξαρτάται από τη θέση των δύο μεγάλων μετόχων, της Reggeborgh Invest και της Invesco/Akron Trade & Transport. 

Ως προς το τρίτο θέμα οι μέτοχοι υπερψήφισαν σε ποσοστό 61,27%  την πρόταση της Reggeborgh για τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα για τον κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη για την θέση του Προέδρου, τον κ. Αριστείδη Ξενόφο για Αντιπρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο με εκτελεστικές αρμοδιότητες, τον κ. Δημήτρη Κονδύλη σύμβουλος επίσης εκτελεστικό μέλος και ως ανεξάρτητα μέλη τον κ. Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Σε τεντωμένο σχοινί

 Σε τεντωμένο σχοινί κινήθηκαν κατά την διάρκεια της συνέλευσης τόσο η πλευρά της μέχρι σήμερα διοίκησης και συγκεκριμένα του Αν. Καλλιτσάντση όσο και η πλευρά της Reggeborgh που εκπροσωπούνταν από τον καθηγητή πανεπιστημίου και δικηγόρο Γεώργιο Σωτηρόπουλο. Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο πρώην CEO του ομίλου υπεραμύνθηκε του έργου που επιτέλεσε από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις επιχειρηματικές εξελίξεις απαντώντας ουσιαστικά σε όσα αρνητικά ανέφερε ο Ολλανδικός όμιλος το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Σωτηρόπουλος πήρε το λόγο και υποστήριξε ότι υπήρξαν δικαστικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δικαιώνουν πλήρως την εταιρεία και συγκεκριμένα "για τις αιτιάσεις της πλευράς Ανατ. Καλλιτσάντση πως ο Ολλανδικός όμιλος παραβιάζει αρχές του ανταγωνισμού και πως ορισμένα από τα πρόσωπα που προτείνονται βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων".

 Ο ίδιος είπε ότι υπήρξε και σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την Invesco που προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποιήσει τη σημερινή γενική συνέλευση, ωστόσο, τόνισε ότι μετά οι δικηγόροι της εταιρείας έκαναν... πίσω. "Ζητήθηκε από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού να λάβει ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό καθώς κρίθηκε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προβεί σε τέτοιο βήμα" είπε και συμπλήρωσε "για την ΑΜΚ ζητάμε να απορριφθεί η πρόταση του Δ.Σ. γιατί δεν αποτελεί τεκμηριωμένη πρόταση και δεν αποτελεί μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής επάρκειας του ομίλου". Ο εκπρόσωπος των Ολλανδών υπογράμμισε τέλος ότι "η Reggeborgh είναι παθητικός επενδυτής και δεν εμπλέκεται στη διοίκηση των εταιρειών που συμμετέχει".

 Τέλος, ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος (δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της REDS που ελέγχει γύρω στο 11,5%) ξέσπασε λέγοντας ότι "είμαι στην πιάτσα 34 χρόνια. Ξαφνικά ξεκινάω και βλέπω κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού της ΑΚΤΩΡ, Ντροπή! Οπου και αν σταθούμε δεν θέλουν να ακούσουν για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ γιατί χρωστάει. Σχεδόν στην πλειοψηφία των υπεργολάβων της. Από το 2018 μέχρι σήμερα μετετράπη σε μια εταιρεία που κανείς δεν θέλει να δουλέψει μαζί μας".