Το ΚΑΣ "τρώει" 2 ορόφους από ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος
Το ΚΑΣ "τρώει" 2 ορόφους από ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος

Το ΚΑΣ "τρώει" 2 ορόφους από ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος

Στην χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αποκοπή των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου στου Μακρυγιάννη.
Share Copy Link
RE+D magazine
23.04.2020

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης, γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, κάτω από την Ακρόπολη.

Το ακίνητο συνολικής επιφανείας 2.672 τ.μ. ανήκει στο χαρτοφυλάκιο τηςΜπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ ( ιδιοκτησίας κατά 100% της οικογένειας Ευμορφίδη που είναι και η βασική μέτοχος της Coco Mat) και αποκτήθηκε από την Εταιρεία το 2016.Μισθώτρια του ακινήτου είναι η ξενοδοχειακή εταιρεία Hotel Cluster A.E.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΙ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη η ιστορία με το ξενοδοχείο, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ξεκινά το 2012 με την «πρώτη πράξη λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (σ.σ. του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα), η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο και έλεγε ότι τα τελικά σχέδια θα πρέπει να επανελεγχθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Αυτό δεν έγινε. Το 2016 υπήρξε μια έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε. Το 2018 γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του, το οποίο ακολουθούσε τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και από εκεί και πέρα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει είτε για μηχανήματα είτε απολήξεις για πέργκολες κλπ. Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν».

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη «από τότε που προέκυψε το θέμα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, εδόθη αναστολή στις οικοδομικές άδειες ακριβώς για να επανεξεταστεί το θέμα, η οποία έληξε τον Μάρτιο του 2020 -τώρα είναι με παράταση της αναστολής-. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετεί αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, για τα ύψη που πρέπει να έχει η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη».

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός απάντησε ότι, σύμφωνα και με την ενημέρωσή της, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΑΣ. «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο», κατέληξε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Οι προσφυγές και η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει κατά της έκδοσης των οικοδομικών αδειών του ξενοδοχείου της Φαλήρου και ενός δεύτερου, στην οδό Μισαραλιώτου, εννέα ορόφων, το οποίο ακόμη δεν έχει ανεγερθεί. Λίγο πριν "φύγει" το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων της περιοχής ακυρώνοντας στην ουσία την άδεια του δεκαώροφου ξενοδοχείου και την προέγκριση της δεύτερης μονάδας με την αιτιολογία πως η πολιτεία πρέπει να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται το χαμηλότερο δυνατόν ύψος στα κτίρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής σε περιοχές τέτοιες όπως του Μακρυγιάννη.