Μάλιστα, το σχέδιο των Εμιράτων είναι να εμβαθύνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς σε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής.
Σύμφωνα με το σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας από τους αξιωματούχους τα ΗΑΕ που αποτελούν το «πλούσιο ταμείο» της Μέσης Ανατολής για πάνω από μια δεκαετία και αντιμετωπίζουν τον ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο ανταγωνισμό της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας θα συνεργαστούν με οκτώ χώρες που δεν έχουν υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης.
Οι χώρες στις οποίες επιχειρείται προσέγγιση είναι η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Κένυα, η Αιθιοπία και η Τουρκία όπου οι σχέσεις με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αναθερμανθεί μετά από χρόνια εντάσεων. Το Εμιράτο θα επεκτείνει επίσης τους οικονομικούς του δεσμούς με την Βρετανία, την Ινδία και το Ισραήλ όπου ομαλοποιήθηκαν οι δεσμοί τους πριν από ένα χρόνο.
Οι οκτώ αγορές «στόχοι» αποτελούν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και φιλοξενούν περίπου το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού δήλωσε ο Omar Al Olama, Υπουργός του Εμιράτου (το χαρτοφυλάκιο του οποίου καλύπτει την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιακή οικονομία και την εξ αποστάσεως εργασία) σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Σε ενημέρωση σε τοπικά Μέσα δήλωσε ότι «θα υπάρξουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και αυτών των χωρών στοχεύοντας στην ενίσχυση του εμπορίου, την αύξηση των διασυνοριακών επενδύσεων και την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών». Υπενθυμίζονται ότι τα Εμιράτα πραγματοποιούν τώρα αυτό το "άνοιγμα" εν όψει και της Παγκόσμιας Εκθεσης Expo 2020 η οποία θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στον κόσμο.
Η Ασία και η Αφρική έχουν αναδειχθεί ως σημαντικοί προορισμοί για προσέλκυση κεφαλαίων από τα ΗΑΕ, που πραγματοποιούνται κυρίως μέσω επενδύσεων από κρατικά funds του Αμπού Ντάμπι. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΑΕ ήταν στην Ινδία, όπου οι επενδύσεις της Mubadala Investment Co. το 2020 ξεπέρασαν το σύνολο των προηγούμενων 19 ετών!
Οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι για το 2020 στα ΗΑΕ ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στο πλαίσιο των σχεδίων της για μακρά ανάπτυξη τα Εμιράτα αναζητούν 550 δις. ντιρχάμ ($150 δις.) από Αμεσες Ξένες Επενδύσεις για τα επόμενα εννέα χρόνια και στοχεύουν να είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων επενδυτικών προορισμών παγκοσμίως έως το 2030.