Φρένο στην επένδυση των αράβων από το δήμο Μυκόνου
Φρένο στην επένδυση των αράβων από το δήμο Μυκόνου

Φρένο στην επένδυση των αράβων από το δήμο Μυκόνου

Αρνητικά γνωμοδότησε ο δήμος Μυκόνου στην Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου 5*, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» της εταιρείας «BLUE IRIS Α.Ε.»
RE+D magazine
03.03.2021

Η επένδυση ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία της.

Το έργο δρομολογείται στην Μύκονο από την AGC Equity Partners αραβικών συμφερόντων στην περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς Μυκόνου μια επένδυση που υπολογίζεται στα 60 εκ. ευρώ. Η AGC Equity Partners  που στηρίζεται σε δύο ισχυρά κρατικά funds Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά αποκτώντας τον Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι ποσού 400 εκατ. ευρώ 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι AGC βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τουλάχιστον τρεις διεθνείς διαχειριστές μεταξύ των οποίων και η Four Seasons με την οποία συνεργάζεται και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.  

 Ο Δήμος Μυκόνου έχει αμφισβητήσει την νομιμότητα και συνταγματικότητα του εγκριθέντος ΕΣΧΑΣΕ και έχει ήδη προσβάλει με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχετικό προεδρικό διάταγμα  (ΦΕΚ Δ΄ 304/10.6.2020). Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου στις 5.2.2021 και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

 Στο σκεπτικό της απόφασης απορρίπτεται η προτεινόμενη διάταξη και μορφή των κατασκευαζόμενων μονώροφων και διώροφων κτιρίων του ξενοδοχειακού καταλύματος της εταιρίας BLUE IRIS τύπου «χωριού», ως ασύμβατη με την νήσο Μύκονο, η οποία αντιστρατεύεται πλήρως τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού. Επιπλέον ο δήμος είναι αρνητικός και έχει προσφύγει για αυτο στο ΣΤΕ με την κατασκευή λιμένα για σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 24m (super-yachts) στην θέση Καραπέτη 

Οσον αφορά στα μεγέθη της επενδυσης σύμφωνα με το δήμο η πρόβλεψη δημιουργίας 5* ξενοδοχείου δυναμικότητας 192 κλινών αντίκειται ευθέως στην υφιστάμενη ΖΟΕ του νησιού, η οποία θέτει ως μέγιστο αριθμό τις 150 κλίνες για ξενοδοχεία 5*.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Εκτός από το ξενοδοχείο 192 κλινών, θα δημιουργηθούν κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρος εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικός λιμένας, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ. Θα κατασκευαστούν ακόμη, 65 κατοικίες ενός δωματίου με επιφάνεια 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες 70 τ.μ., 9 κατοικίες των 2 δωματίων 100 τ.μ., 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ

Υπενθυμίζεται οτι ο δήμος έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και για το ΕΣΧΑΣΕ και ενός ακόμη έργου, του Project blue, που σχεδιάζουν οι εταιρείες Grivalia και Frontisa Management συνολικής επένδυσης 58 εκατ. ευρώ.