Φωτοβολταϊκά στο Άγιο Όρος
Φωτοβολταϊκά στο Άγιο Όρος

Φωτοβολταϊκά στο Άγιο Όρος

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιο Όρος αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).
RE+D magazine
14.12.2020

Θα καλύπτουν του 75% των ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών

Η μελέτη αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Άγιο Όρος προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων σε είκοσι μία θέσεις στη Χερσόνησο του Άθω και τη δημιουργία σύγχρονων ενεργειακών συστημάτων για την κάλυψη του 75% των ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών, οι οποίες μέχρι σήμερα βασίζονται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο diesel και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων.

Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας στο Άγιο Όρος κρίθηκε απαραίτητη καθώς η εκτεταμένη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία πολλές φορές είναι παλαιού τύπου με χαμηλή απόδοση και πολύ θόρυβο μολύνουν το περιβάλλον επιβαρύνουν οικονομικά τις Ιερές Μονές ενώ αδυνατούν να καλύψουν τις σταδιακά αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες τους που προκύπτουν από την αύξηση του αριθμού των προσκυνητών, τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών εργαστηρίων.

Παράλληλα θα επιτρέψουν στις μονές να δημιουργήσουν εκθετηρία, βιβλιοθήκες, μουσειακούς χώρους και πνευματικά κέντρα για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Αθωνικής Χερσονήσου.