Οι Digital Nomads, μια από τις τάσεις που επιταχύνθηκαν από την πανδημία, εργάζονται εξ αποστάσεως από όπου επιθυμούν, χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες. Συνήθως επιλέγουν διαμερίσματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, καφετέριες, βιβλιοθήκες, χώρους συνεργασίας ή οχήματα αναψυχής, χρησιμοποιώντας Wi-Fi, smartphone και κινητά hotspot, για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το αυξημένο ενδαφέρον αποτυπωνεται και στα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς 2.918 αιτήσεις βίζας στην Ελλάδα προέρχονται από ψηφιακούς νομάδες. Από αυτές οι 1693 έχουν ήδη γίνει δεκτές, ενώ 1.255 αναμένουν έγκριση.
Σύμφωνα με την HSBC Expat explorer, οι νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα για την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να κατανοήσουν και να βιώσουν τη διάσημη τοπική κουλτούρα, να βγουν έξω και να ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι στον ελεύθερο χρόνο τους. Επιπλέον, νομάδες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα δήλωσαν ότι κατάφεραν, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, να φροντίσουν την υγεία τους, να βιώσουν την ύπαιθρο και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία γενικότερα. Σε όλες τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, η Ελλάδα ξεπέρασε τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι ομογενείς που μετακομίζουν στην Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξοι, πιο ασφαλείς και προτιμούν το τοπικό περιβάλλον από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ως αποτέλεσμα, το 37% των digital nomads στην Ελλάδα θεωρούν τη χώρα ως το νέο τους σπίτι, με πολλούς ψηφιακούς νομάδες να επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας.
Η οικονομική κατάσταση των ψηφιακών νομάδων είναι καλή και η πλειοψηφία αισθάνεται ασφαλής για την οικονομική τους ευημερία. Το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι το εισόδημά τους παρέμεινε το ίδιο ή βελτιώθηκε από τότε που μετακόμισαν στην Ελλάδα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αυξανόμενη τάση των digital nomads είναι πιθανό να έχει καταλυτική επίδραση στην αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, επιτρέποντας σε αρκετούς επαγγελματίες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να μεταφέρουν ένα μέρος του αποθέματος ακινήτων τους σε αυτήν την αγορά. Ουσιαστικά, αντί της σημερινής αντίληψης της ενοικίασης κάθε ακινήτου ως τουριστικού καταλύματος με προκαθορισμένη τιμή ανά διανυκτέρευση, ορισμένα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν με μεσοπρόθεσμες μισθώσεις, από έξι έως δώδεκα μήνες.
Σύμφωνα με μελέτη του επιχειρηματικού φόρουμ του MIT, εάν η Ελλάδα προσελκύει περίπου 100.000 ψηφιακούς νομάδες για διαμονή έξι μηνών ετησίως, τα έσοδα θα είναι ίδια με 2,5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα για μια εβδομάδα. Το οικονομικό όφελος από αυτούς τους νομάδες θα ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταχυτήτων στο Διαδίκτυο, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τα φθηνότερα αεροπορικά ταξίδια και η ώθηση που έδωσε ο COVID στην τηλεργασία είναι ζωτικοί παράγοντες για την αύξηση των ψηφιακών νομάδων.
Για να καλύψει τις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων και ταυτόχρονα να προσελκύσει περισσότερους, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναπτύξει πλέον ένα σύστημα έκδοσης ψηφιακής βίζας. Η βίζα ισχύει για 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον έτη, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Μπορεί να εκδοθεί σε μόλις δέκα ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές επιπλοκές. Ως προαπαιτούμενο, ο μισθός των digital nomads θα πρέπει να ξεπερνά τα 3500 ευρώ μηνιαίως, με απαιτούμενη αύξηση κατά 20% για τη σύζυγο και 15% για κάθε παιδί. Εκτός από αυτή τη βίζα, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποφασίσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, θα επωφεληθούν από μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τα πρώτα επτά χρόνια.
Παράλληλα, προωθείται η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων σε τρεις τουριστικές πόλεις, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Ερμούπολη. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση θα οργανώσει καλύτερα ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, για την κάλυψη των αναγκών των νομάδων, ενώ παράλληλα, θα σχεδιαστούν συγκεκριμένα πακέτα δεδομένων διαδικτύου, για την παροχή συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, σε συνεργασία με σχετική εταιρεία δικτύων.
Cerved Property Services
Επικεφαλής ομάδας: Δημήτρης Παπαστάμος