Αλλάζει το κλίμα στη βιομηχανία
Αλλάζει το κλίμα στη βιομηχανία

Αλλάζει το κλίμα στη βιομηχανία

Ρνίσχυση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία καταγράφει το ΙΟΒΕ στο πρόσφατο δελτίο εξελίξεων
RE+D magazine
16.11.2021

Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο καταγράφει το ΙΟΒΕ στο δελτίο εξελίξεων. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις 112,9 από 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αισθητά υψηλότερα ωστόσο, από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο των 95,4 μονάδων και το δεύτερο μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2007.

Επίσης, συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική είναι η άνοδος στην Ελλάδα κατά 9,1% ποσοστιαίες μονάδες έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ 27.

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στις εξαγωγές βιομηχανίας κατά 24,6% τον Αύγουστο (year over year). Επίσης, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν ενώ συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο. Εξάλλου, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς επίσης και στο φυσικό αέριο.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) έχει 4 πυλώνες: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση-Δεξιότητες-Κοινωνική Συνοχή, Μετασχηματισμός Οικονομίας-Ιδιωτικές Επενδύσεις.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το σύνολο επιδοτήσεων ΕΕ ανέρχεται στα 18,4 δισ. ευρώ, το σύνολο δανείων ΕΕ στα 12,7 δισ. ευρώ. Έως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ενταγμένα 48 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,76 δισ. ευρώ.