Ανάρπαστοι οι εργαστηριακοί χώροι λόγω COVID-19
Ανάρπαστοι οι εργαστηριακοί χώροι λόγω COVID-19

Ανάρπαστοι οι εργαστηριακοί χώροι λόγω COVID-19

Η ζήτηση για νέους εργαστηριακούς χώρους βιοεπιστημών ξεπερνά την προσφορά
Στυλιανή Ρουχωτά
24.12.2021

Η ζήτηση για νέους εργαστηριακούς χώρους βιοεπιστημών ξεπερνά την προσφορά στους 12 κορυφαίους κόμβους βιοεπιστημών των ΗΠΑ, καθώς η βιομηχανία επεκτείνεται γρήγορα εν μέσω ενός παγκόσμιου αγώνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της CBRE, το ποσοστό κενών θέσεων στις ΗΠΑ για υφιστάμενους χώρους εργαστηρίων και έρευνας και ανάπτυξης εφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 4,9% - συμπεριλαμβανομένου μόλις  1,1% στην αγορά της Βοστώνης-Κέμπριτζ και της Νέας Υόρκης -ενώ  τα μέσα ζητούμενα ενοίκια, σημείωσαν αύξηση 7,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Οι εταιρείες βιοεπιστημών αναζήτησαν συλλογικά σχεδόν 2,2 εκατ. τμ  νέου εργαστηριακού χώρου στις 12 μεγαλύτερες αγορές του κλάδου κατά  το τρίτο τρίμηνο του 2021.

 Αυτό υπερβαίνει τον όγκο των εργαστηριακών χώρων που βρίσκονται υπό κατασκευή  που σημαίνει ότι ο χώρος χτίζεται χωρίς να έχουν κλείσει ήδη συμβόλαιο με τον ενοικιαστή για μόλις 260.128 τετραγωνικά μέτρα. 

Αυτό το χάσμα έχει διευρυνθεί σταθερά από πέρυσι. Παρόλο που οι κατασκευές έχουν αυξηθεί σημαντικά, η αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να την υπερβαίνει.


Σύμφωνα με την έρευνα της CBRE, οι παράγοντες που τροφοδοτούν την αγορά των βιοεπιστημών είναι πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ζήτησης για εμβόλια για το COVID-19 και ιούς σαν αυτόν. Οι αρχικές δημόσιες προσφορές για εταιρείες βιοεπιστημών στις ΗΠΑ καταγράφουν ρυθμού ρεκόρ αυτό το έτος συγκεντρώνοντας περίπου $13 δισεκατομμύρια. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου για εταιρείες βιοεπιστημών των ΗΠΑ ξεπέρασε τα $30 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, τους 12 μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των θέσεων εργασίας στους τομείς της βιοτεχνολογίας και της έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση 12,1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Και αυτοί οι παράγοντες έχουν ενισχύσει την αγορά εργαστηριακών χώρων στους κόμβους βιοεπιστημών των ΗΠΑ σε διάφορους βαθμούς.