Αναζητείται λύση για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης
Αναζητείται λύση για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Αναζητείται λύση για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Σε ποιες περιοχές οι τιμές έχουν πάρει την... ανηφόρα και πόσα διαμερίσματα ενοικιάζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
RE+D magazine
03.03.2022

"Πάζλ" για δυνατούς λύτες έχει αποδειχθεί ο κλάδος των ακινήτων για την Θεσσαλονίκη αφού καταγράφεται σοβαρή έλλειψη κατοικιών για ενοικίαση (λόγω και της βραχυχρόνιας μίσθωσης) αλλά και υψηλά ενοίκια σε όσα σπίτια έχουν μείνει στην αγορά.

Τα ζητήματα αυτά συζήτησαν πρόσφατα φορείς της αγοράς όπως μεσίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, φοιτητές και καθηγητές μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οπως είπε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξετάζονται βιώσιμα μοντέλα για την παροχή κοινωνικής και προσιτής στέγασης σε όσες ομάδες έχουν ανάγκη καθώς επίσης και το να περιέλθουν στην αυτοδιοίκηση τα "ορφανά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα". 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, στη Θεσσαλονίκη σήμερα τα ενεργά ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι 1.824, σε σύνολο πάνω από 25.000 κατοικιών. «Είναι το 5%-6%. Δεν μπορεί αυτό το ποσοστό να ανεβάζει το κόστος των ενοικίων και για τα υπόλοιπα 95%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό κέντρο

Τιμές αλλά και ζήτηση συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία για το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 8,7%, ενώ με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 4,6% και 5,4%. αντίστοιχα. Ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο πως η άνοδος των ενοικίων παρατηρείται στην αγορά του πολεοδομικού συγκροτήματος και το ιστορικό κέντρο της πόλης τα τελευταία πέντε χρόνια και πως την τελευταία διετία -λόγω της πανδημίας- σταθεροποιήθηκαν κάπως οι τιμές. Η ζήτηση αυξάνεται από την οδό Βενιζέλου μέχρι και τον Σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ έχει επανέρθει το ενδιαφέρον για αγορά καταστημάτων σε εμπορικούς δρόμους μεγάλης προβολής όπως η Μητροπόλεως, η Τσιμισκή, η Νέα Εγνατία αλλά και ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς, η Γρ. Λαμπράκη, η Εθνικής Αντιστάσεως και η Μ. Αλεξάνδρου στον Εύοσμο. 'Οπως ανέφερε ο κ. Τζάρος, για την κατάσταση, πέραν της μετατροπής διαμερισμάτων σε Airbnb, ευθύνεται και η οικονομική κρίση και η αδυναμία του κόσμου να πάρει στεγαστικό δάνειο και να αγοράσει κατοικία, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που οδήγησε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών σε αναζήτηση ενοικίου.