Ανεβάζει τον... πήχη για τα καθαρά κέρδη των τραπεζών το 2023 η Morgan Stanley
Ανεβάζει τον... πήχη για τα καθαρά κέρδη των τραπεζών το 2023 η Morgan Stanley

Ανεβάζει τον... πήχη για τα καθαρά κέρδη των τραπεζών το 2023 η Morgan Stanley

Τα βασικά σενάρια της τράπεζας για τα "κόκκινα δάνεια".
RE+D magazine
16.02.2022

Ανεβάζει η Morgan Stanley τον πήχη για τα καθαρά εσοδα των τραπεζών για το 2023 κατά 5% με 10% εκτιμώντας ότι η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τον Μάρτιο του 2023 κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό οίκο οι αναθεωρημένες τιμές – στόχοι προβλέπουν άνοδο της τάξης του 4%-12%. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση δανείων, σημειώνει ότι υπάρχουν θετικά σημάδια για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι τα καταναλωτικά δάνεια έχουν εισέλθει σε θετικό έδαφος από τον Αύγουστο του 2021, με οδηγό τα στεγαστικά, ενώ ο Δεκέμβριος του 2021 ήταν ο πρώτος μήνας οριακά θετικής έκδοσης νέων επιχειρηματικών δανείων (+3% σε ετήσια βάση).

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, αποτιμά θετικά την αύξηση των στεγαστικών δανείων για την Eurobank, η οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη στα στεγαστικά που αντιστοιχούν στο 29% του συνόλου των δανείων, έναντι 25%-20% για την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Ο στόχος των ελληνικών τραπεζών για την καθαρή αύξηση δανείων είναι στα €10 δισ. το διάστημα μεταξύ 2020-2024. Το βασικό σενάριο της Αμερικανικής τράπεζας αναφέρει άνοδο δανείων κατά €6 με €8 δισ. το εξεταζόμενο διάστημα.

Το δεύτερο μείζον ερώτημα είναι αν μπορούν τα ελληνικά NPLs να συγκλίνουν με τα επίπεδα της ΕΕ. Δηλαδή αν τα ομαλοποιημένα επίπεδα των NPLs έως το 2024 θα μπορούν να συγκλίνουν με τα μέσα επίπεδα της ΕΕ της τάξης του 2% με 3%, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι στόχοι που έχουν θέσει η Alpha (περίπου 2%) και η Πειραιώς (κάτω από 3%).

Τέλος, το βασικό σενάριο της Morgan Stanley για τα επίπεδα ΝΡΕs των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ευθυγραμμίζεται πλέον με την πιο συντηρητική υπόθεση της αμερικανικής τράπεζας για περίπου 6% έως το 2024. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων περίπου στο 4% με 5% στο τέλος του 2024.