Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Datong Art Museum έργο των Foster + Partners
Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Datong Art Museum έργο των Foster + Partners

Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Datong Art Museum έργο των Foster + Partners

Το εντυπωσιακό κτίριο των 32.000 τ.μ βρίσκεται στην πόλη Datong της Κίνας.
RE+D magazine
14.01.2022

Ανοιξε τις πύλες του για το κοινό το Μουσείο "Datong Art Museum" στην Κίνα.

Το έργο δημιούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και αποτελείται από 32.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων τέχνης με εγκαταστάσεις για καλλιτέχνες και τοι κοινό.

Το κτίριο είναι καλυμμένο από χάλυβα που δίνει την όψη της σκουριάς. «Η ιδέα για το μουσείο ήταν η δημιουργία ενός κοινωνικού κόμβου για το κοινό, ένα «living room του άστεως» για την Datong, που φέρνει κόσμο, τέχνη και καλλιτέχνες μαζί στον ίδιο χώρο ο οποίος ευνοεί τη μεταξύ τους διάδραση» ανέφερε ο Luke Fox από το Foster + Partners.

Το Μουσείο σχεδιάστηκε ως μια ομάδα τεσσάρων διασυνδεδεμένων πυραμίδων, εν μέρει βυθισμένων στο έδαφος, με την πρόθεση να ανακαλούν στη μνήμη βραχώδεις βουνοκορφές που υψώνονται.

Τις πυραμίδες περιβάλλουν πλατείες όπου το τοπίο είναι διαμορφωμένο ενώ διαγώνια μονοπάτια οδηγούν στην είσοδο του μουσείου και μέσω ράμπας σε μια βυθισμένη στο έδαφος πλατεία και στο αμφιθέατρο. Μεταξύ των πυραμίδων, φεγγίτες επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτός στις υπόγειες αίθουσες κατά τη διάρκεια της μέρας και φωτίζουν τις γύρω πλατείες τη νύχτα.

Με την είσοδό τους στο μουσείο, τους επισκέπτες υποδέχεται ένα επίπεδο σε ημιώροφο με θέα κάτω στην Grand Gallery, έναν χώρο με ύψος 37 μέτρα και άνοιγμα 80 μέτρα. Είναι η «καρδιά» του μουσείου και θα φιλοξενεί μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης, περφόρμανς και εκδηλώσεις. Την περιβάλλει μία σειρά μικρότερων εκθεσιακών χώρων, μία βιβλιοθήκη μέσων, αρχείο, αποθηκευτικοί χώροι, ένα καφέ και ένα εστιατόριο. Υπάρχει επίσης μια αίθουσα και εκπαιδευτικό κέντρο αφιερωμένο στα παιδιά, με ψηλά παράθυρα που βλέπουν στον νότο για περισσότερο ηλιόφως.