Απαραίτητη η ευελιξία για το μέλλον των γραφείων
Απαραίτητη η ευελιξία για το μέλλον των γραφείων

Απαραίτητη η ευελιξία για το μέλλον των γραφείων

Η νέα έρευνα της JLL “The future of flex”, εξετάζει την δυναμική του κλάδου των ευέλικτων γραφειακών χώρων στη μετά-COVID εποχή
Βάλια Πολίτη
20.12.2021

Καθώς η πανδημία αναγκάζει τους εργοδότες να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας, των υβριδικών χρονοδιαγραμμάτων και των προγραμμάτων «εργασίας κοντά στο σπίτι», η ευελιξία αναμένεται να είναι κρίσιμο στοιχείο των μακροπρόθεσμων στρατηγικών των εταιριών ακινήτων.

Η νέα έρευνα της JLL “The future of flex”, εξετάζει την δυναμική του κλάδου των ευέλικτων γραφειακών χώρων στη μετά-COVID εποχή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η ζήτηση για προσαρμοστικότητα στους όρους μίσθωσης αυξάνεται, με την ευελιξία να απαιτεί χώρους, διαθέσιμους για μικρή διάρκεια, μέσω μιας βελτιωμένης διαδικασίας συναλλαγών. Οι ενοικιαστές ζητούν ολοένα και περισσότερες επιλογές επέκτασης, συρρίκνωσης και καταγγελίας στις μισθώσεις και προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διαμορφώσει και τις μελλοντικές στρατηγικές των επιχειρήσεών τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η έρευνα της JLL διεπίστωσε:

  1. Αύξηση του ενδιαφέροντος για ευέλικτες επιλογές γραφειακών χώρων. Η πανδημία προκάλεσε αβεβαιότητα, όμως επιτάχυνε και ορισμένες αλλαγές στις προτιμήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον προτιμούν ένα μεικτό σύστημα εργασίας, που θα τους προσφέρει μια καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής. 

  2. Ενσωμάτωση από τους ιδιοκτήτες υπηρεσιών φιλοξενίας στα χαρτοφυλάκιά τους, ενθαρρύνοντας τη φυσική παρουσία, παρέχοντας ανέσεις στους ενοικιαστές.

  3. Τα δεδομένα λειτουργίας των χώρων περιορίζουν το επενδυτικό ρίσκο, καθώς μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες μορφές συμφωνιών να μετριάσουν τον κίνδυνο, να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες απόδοσης και να προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο του χώρου και των σχέσεων με τους πελάτες στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εκτιμάται ότι ο ευέλικτος χώρος εργασίας θα εξελιχθεί από ένα μικρό τμήμα της συνολικής αγοράς σε ένα κύριο στοιχείο των εμπορικών ακινήτων, ίσης βαρύτητας  όχι μόνο των συμβατικών γραφειακών χώρων, αλλά και του λιανεμπορίου, των πολυκατοικιών και άλλων κατηγοριών ακινήτων.

Τα γραφεία του μέλλοντος θα είναι άμεσης χρήσης, ευέλικτα και θα παρέχουν ανέσεις στους χρήστες, ενώ οι προκατασκευασμένοι χώροι, η ευέλικτη σχεδίαση, η ενσωμάτωση τεχνολογίας, οι ευέλικτοι όροι μίσθωσης και οι υπηρεσίες φιλοξενίας θα αποτελούν πλέον την νέα πραγματικότητα.