Αποδέσμευση 7 ακινήτων ζήτησε η προσωρινή διοίκηση της Folli-Follie
Αποδέσμευση 7 ακινήτων ζήτησε η προσωρινή διοίκηση της Folli-Follie

Αποδέσμευση 7 ακινήτων ζήτησε η προσωρινή διοίκηση της Folli-Follie

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να αποφανθεί το δικαστήριο αν θα δικαστεί στην παρούσα δίκη ο Κινέζος κατηγορούμενος.
RE+D magazine
11.01.2022

Την αποδέσμευση επτά ακινήτων του Ομίλου Folli Follie ζήτησε μεταξύ άλλων αιτημάτων η προσωρινή διοίκηση της εταιρίας.

Παρόντες στο εδώλιο οι δύο προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του ιδρυτή της εταιρίας πρώτου κατηγορούμενου και έξι συγκατηγορούμενοί τους.

Για την υπόθεση της Folli Follie που αφορά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δράση εγκληματικής οργάνωσης, έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα συνολικά 13 πρόσωπα εκ των οποίων οι 3 είναι κινεζικής καταγωγής που δρούσαν μέσω του ασιατικού τομέα του Ομίλου. Ένας εξ αυτών έχει αποβιώσει ενώ οι άλλοι δύο δεν έλαβαν κλήση για το δικαστήριο λόγω άγνωστης διαμονής.

Ωστόσο ο ένας από αυτούς, που εμπλέκεται σε πράξεις που αφορούν την δράση της εγκληματικής ομάδας μέσω του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε διά συνηγόρου πως επιθυμεί να δικαστεί στην παρούσα δίκη και αιτήθηκε τη μετάφραση του κατηγορητηρίου είτε στη μητρική του γλώσσα είτε στην αγγλική.

Υπέρ του αιτήματος του αλλοδαπού κατηγορούμενου τάχθηκε μεταξύ άλλων και η υπεράσπιση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, καθώς ο απών φέρεται ως φυσικός αυτουργός σε πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο ίδιος ως ηθικός αυτουργός. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.  

Με την έναρξη της διαδικασίας δηλώθηκαν παραστάσεις Πολιτικής Αγωγής (προς υποστήριξης της  κατηγορίας) από αρκετούς φορείς και νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Παράσταση δήλωσε η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥY, που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές της Folli Follie, η Alpha Bank, εταιρείες καθώς και μεμονωμένοι επενδυτές.

Όλοι όσοι δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής ανέφεραν πως επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν και στην Αστική Δικαιοσύνη την ικανοποίησή τους από τη βλάβη που έχουν υποστεί.

Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο προκειμένου να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων του Ομίλου ώστε να υλοποιηθεί συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές. Στο δικαστήριο ωστόσο εκφράστηκε προβληματισμός από κάποιους εκ των διαδίκων οι οποίοι ανέφεραν πως, αν αποδεσμευτούν τα εν λόγω ακίνητα, οι μικρομέτοχοι που δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής και εφόσον κριθεί ότι εξαπατήθηκαν από τις πρακτικές της εταιρίας, δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν.

Συζητήσεις ωστόσο προκάλεσε και η ανακοίνωση του δικαστηρίου για τις δικασίμους του Φεβρουαρίου που για κάποιους εκ των συνηγόρων κατηγορουμένων θεωρήθηκαν ασφυκτικές και ζήτησαν τη μείωσή τους κάνοντας λόγο για «πίεση» και «διοικητική σκοπιμότητα» με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η δίκη πριν από τις 8 Μαρτίου οπότε λήγει το 18μηνο προφυλάκισης του ιδρυτή της FF Group Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη.

«Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των συνηγόρων επισημαίνοντας πως μπορούν να επιβληθούν στους δύο, περιοριστικοί όροι μετά την έξοδό τους από τη φυλακή.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να αποφανθεί το δικαστήριο αν θα δικαστεί στην παρούσα δίκη ο Κινέζος κατηγορούμενος.