Aυξάνεται συνεχώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη
Aυξάνεται συνεχώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη

Aυξάνεται συνεχώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη

RE+D magazine
02.02.2022

Αν και το πετρέλαιο (34,5%) και το φυσικό αέριο (23,7%) εξακολουθούσαν να είναι οι πιο σημαντικές πηγές καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Αφού ξεπέρασαν τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν η πιο σημαντική πηγή ενέργειας σε μια μελλοντική κλιματικά ουδέτερη οικονομία της ΕΕ.

Το 2020, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας) συνέχισαν την πτωτική τάση των προηγούμενων ετών και σημείωσαν νέα πτώση 18,3%, σημειώνοντας πτώση για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σε σύγκριση με το 2015, έχει μειωθεί κατά 40%. Το μερίδιό τους στο μείγμα προσφοράς είναι πλέον μόλις πάνω από 10%, ενώ το 1990 ήταν 25,7%.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat.

Το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (εξαιρουμένου της μερίδας του μικτού βιοκαυσίμου) μειώθηκαν επίσης κατά 12,6% το 2020, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990. Το φυσικό αέριο παρουσίασε την ίδια τάση, αλλά σε μικρή κλίμακα, μειώθηκε κατά 2,4%. Η πυρηνική υποχώρησε κατά 10,7% και έφτασε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα συνεχίζουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική τους πορεία. Μετά την υπέρβαση των στερεών ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας την προηγούμενη δεκαετία, το επόμενο ορόσημο προς μια πιο βιώσιμη και χωρίς άνθρακα οικονομία θα ήταν η υπέρβαση του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά την κατανάλωση, ο αντίκτυπος των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19 το 2020 ήταν πιο ουσιαστικός στη χρήση πετρελαιοειδών (-10,3%) από ό,τι στο φυσικό αέριο (-2,6%) και την ηλεκτρική ενέργεια (-3,8%).

Οι περιορισμοί μετακίνησης που σχετίζονται με την πανδημία επηρέασαν ορισμένα προϊόντα πετρελαίου περισσότερο από άλλα καύσιμα. Τα καύσιμα αεριωθουμένων τύπου κηροζίνης σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση (-48,1%), ενώ η βενζίνη κινητήρων (-13,9%) σημείωσε μικρότερη μείωση.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό καύσιμο από την πλευρά της τελικής χρήσης με μερίδιο 35,0%, ακολουθούμενο από την ηλεκτρική ενέργεια με 23,2% και το φυσικό αέριο με 21,9%.