Δεν εμπιστεύονται οι ορκωτοί λογιστές την παγκόσμια οικονομία
Δεν εμπιστεύονται οι ορκωτοί λογιστές την παγκόσμια οικονομία

Δεν εμπιστεύονται οι ορκωτοί λογιστές την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με τους ACCA και IMA το 2022 αναμένεται περεταίρω πρόοδος προς ένα πιο φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον.
RE+D magazine
22.02.2022

Τα τελευταία αποτελέσματα της συνεχούς παγκόσμιας έρευνας για τις προβλέψεις των λογιστών και των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα, αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, αποκαλύπτουν πως η εμπιστοσύνη τους στην οικονομία μειώθηκε κατά 12 μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2021, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον της Covid-19.

Η Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα (GECS) του Association of Chartered Accountants (ACCA) και του Institute of Management Accountants (IMA®) πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, όταν το στέλεχος Όμικρον βρισκόταν στην αρχή της εξάπλωσής του. Τα ευρήματα της έρευνας επισημαίνουν ότι οι παραγγελίες σε παγκόσμια κλίμακα, διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα το 4ο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση μίας μόλις μονάδας, σηματοδοτώντας τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στις αρχές του 2022.

Άλλοι βασικοί δείκτες, δεν παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές, με τον δείκτη κεφαλαιουχικών δαπανών να αυξάνεται κατά μία μονάδα και τον δείκτη απασχόλησης να μειώνεται κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου. 

Οι δείκτες αβεβαιότητας της έρευνας GECS, οι οποίοι καταγράφουν την ανησυχία για πτώχευση προμηθευτών και πελατών, διαφοροποιήθηκαν επίσης ελάχιστα το 4ο τρίμηνο. Ωστόσο παραμένουν υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος για φέτος, είναι ο ήδη αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν μέρει λόγω των παρατεταμένων ελλείψεων ανεφοδιασμού. Ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό θα προκαλούσαν μεγαλύτερο βαθμό νομισματικής σύσφιξης από αυτόν που προεξοφλείται σήμερα στις  χρηματοπιστωτικές αγορές. Το αποτέλεσμα θα ήταν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αποτρέποντας την επιστροφή στους προ-πανδημίας ρυθμούς.

Η έκδοση του 4ουτριμήνου της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας (GECS) περιλαμβάνει επίσης  ένα ειδικό άρθρο που εξετάζει τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση για τις Αναπτυσσόμενες Αγορές (EΜs) - τη ψηφιακή επανάσταση και τις επενδύσεις για την κάλυψη των καθαρών μηδενικών (Net Zero) εκπομπών άνθρακα. Αυτοί είναι δύο τομείς στους οποίους οι EMs θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και να προσεγγίσουν το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των προηγμένων οικονομιών.