Διάσημος αρχιτέκτονας μεταμορφώνει το γυμνάσιο που αποφοίτησε
Διάσημος αρχιτέκτονας μεταμορφώνει το γυμνάσιο που αποφοίτησε

Διάσημος αρχιτέκτονας μεταμορφώνει το γυμνάσιο που αποφοίτησε

RE+D magazine
03.02.2022

Δύο απόφοιτοι του Gymnasium Beekvliet – ο ιδρυτικός συνεργάτης του MVRDV, Winy Maas και ο Theobert van Boven του Van Boven Architecten – μεταμορφώνουν το παλιό τους γυμνασίο στο ολλανδικό χωριό Sint-Michielsgestel.

Το κύριο στοιχείο του σχεδιασμού του «Team Old Beekvliet» είναι μια πολύχρωμη, προσθήκη  στην πλατεία του σχολείου και βελτιώνει σημαντικά την κυκλοφορία, δημιουργώντας ένα νέο σημείο αναφοράς στην καρδιά του κτιρίου. Εκθέτοντας έργα τέχνης από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ian Kirkpatrick, η προσθήκη γίνεται νέο κομβικό σημείο για τις δραστηριότητες του σχολείου. Η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Αφετηρία του σχεδιασμού ήταν η ανακαίνιση του υπάρχοντος σχολικού κτιρίου, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο σχεδιασμός επεκτείνει μια υπάρχουσα δομή στέγης και την κατεβάζει στο επίπεδο του εδάφους - κλείνοντας τις διαδρομές κυκλοφορίας του κτιρίου με μια ροή και δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό στοιχείο στην είσοδο του σχολείου.

Η εκρηκτική μορφή της νέας προσθήκης ενσωματώνει μια εξέδρα που σχηματίζει ένα αμφιθέατρο για να λειτουργεί ως κεντρικό σημείο για τις σχολικές δραστηριότητες, καθώς και μια προσαρμόσιμη σκηνή και μια κουζίνα. Η είσοδος του κτιρίου παραμένει στην ίδια θέση, αλλά ο νέος σχεδιασμός την αναδιαμορφώνει, με την κύρια πόρτα να βρίσκεται τώρα κάτω από την καμπύλη.

Η πρόταση που προκύπτει προσελκύει μαθητές, δασκάλους και επισκέπτες απευθείας στην καρδιά του κτιρίου και στη ζωή του σχολείου. Βαμμένη εξ ολοκλήρου σε μπλε, η είσοδος δημιουργεί έναν «παράδεισο» στο σχολείο.

Οι εξωτερικοί τοίχοι αυτής της καμπύλης προσθήκης διαθέτουν έργα τέχνης του διάσημου Καναδού εικαστικού καλλιτέχνη Ian Kirkpatrick με έδρα το Λονδίνο, που φέρουν αναμνήσεις και εμπειρίες μαθητών και πρώην μαθητών, καθώς και αναφορές στο περιβάλλον και την ιστορία του σχολείου.

05_Interior tribune event (no lights) UPDATE(1).jpg


01_Exterior UPDATE(1).jpg


03_Interior entrance UPDATE(1).jpg