Δώδεκα εντυπωσιακά κτίρια φέρνει το 2022
Δώδεκα εντυπωσιακά κτίρια φέρνει το 2022

Δώδεκα εντυπωσιακά κτίρια φέρνει το 2022

To Dezeen παρουσιάζει 12 ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2022 και θα συζητηθούν αναπόφευκτα.
RE+D magazine
07.01.2022

Πρόκειται για νέα κτίρια αλλά και για τροποποιήσεις ή ανασκευές προϋπαρχουσών δομών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχων έτος. Βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο τον πλανήτη και χαρακτηρίζονται από τολμηρές αρχιτεκτονικές επιλογές.

Taipei Performing Arts Center, Ταϊβάν, από την OMA

Μετά από πολλή προσμονή, το Θέατρο του Ταϊπέι θα ανοίξει τις πόρτες του στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν το καλοκαίρι του 2022.

Ο πολιτιστικός χώρος, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την ΟΜΑ το 2009, διαθέτει τρία μοναδικά θέατρα που συνδέονται σε έναν κεντρικό γυάλινο κύβο. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά θέατρα, όλοι οι χώροι των παρασκηνίων θα είναι ορατοί στο κοινό με τη βοήθεια ενός περιστρεφόμενου χώρου.

taipei-performing-arts-center-oma_dezeen_2364_sq-852x852.jpg


Διεθνές Κέντρο Ποδοσφαίρου Xi'an, Κίνα, από την Zaha Hadid Architects

Φέτος θα δούμε την ολοκλήρωση ενός ανακτορικού σταδίου ποδοσφαίρου από την Zaha Hadid Architects, ενόψει του Κυπέλλου Ασίας AFC 2023.

Μεταξύ των καθοριστικών χαρακτηριστικών του θα είναι οι πανύψηλες κολώνες και μια προεξέχουσα οροφή, η οποία παρέχει καταφύγιο σε μια σειρά φυτεμένων επιπέδων στο νότιο όψη του κτηρίου.

xian-international-football-centre-zaha-hadid-architects-china-chinese-architecture_dezeen_2364_col_0-852x533.jpg


Sydney Modern, Αυστραλία, από τη SANAA

Στην Αυστραλία, η SANAA θα ολοκληρώσει την επέκτασή της στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχει σχεδιαστεί για να έρχεται σε αντίθεση με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της υπάρχουσας γκαλερί.

Η επέκταση θα αποτελείται από μια σειρά από κιόσκια με καταρράκτες με γυάλινους τοίχους και θα ενσωματώνει μια υπόγεια γκαλερί χτισμένη σε μια μετασκευασμένη δεξαμενή πετρελαίου, που χρονολογείται από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

sanaa-sydney-modern-project-art-gallery-of-new-south-wales_dezeen_2364_col_0-852x479.jpg


Lanternen, Δανία, από τους Snøhetta και WERK Arkitekter

Ένα από τα μικρότερα έργα αυτής της λίστας είναι το Lanternen, ένα ξύλινο κοινοτικό κέντρο για θαλάσσια σπορ που κατασκευάζεται στην ακτή του Esbjerg στη Δανία.

Σχεδιασμένο από τη Snøhetta σε συνεργασία με τη WERK Arkitekter, το κτίριο έχει σκοπό να θυμίζει τη «τέχνη της κατασκευής σκαφών» και θα διαθέτει ένα μεγάλο άνοιγμα στην πρόσοψή του που οδηγεί τους επισκέπτες στην άκρη του νερού.

lanternen-snohetta-werk-architecture-community-centres-public-leisure-maritime-_dezeen_2364_hero-852x479.jpg


Μουσείο Καλών Τεχνών του Αρκάνσας, ΗΠΑ, από το Studio Gang

Τα κτίρια που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις ΗΠΑ φέτος περιλαμβάνουν το επανασχεδιασμένο Μουσείο Καλών Τεχνών του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ, υπό την αιγίδα του Studio Gang.

Το στούντιο προσέφερε μια προεπισκόπηση του ενημερωμένου μουσείου πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε μια σειρά φωτογραφιών από τη νέα πτυχωτή οροφή. Κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, αυτή η οροφή καλύπτει μια σειρά καμπυλωτών περιπτέρων που στοχεύουν να ενοποιήσουν τις υπάρχουσες κατασκευές του μουσίου.

arkansas-museum-of-fine-arts-sstudio-gang-scape-little-rock-architecture-construction-news_dezeen_1704_sq-a-852x852.jpg


Κεντρικά γραφεία της DJI, Κίνα, από την Foster + Partners

Η Foster + Partners έχει μια σειρά από έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2022, αλλά ένα από τα πιο ασυνήθιστα είναι τα κεντρικά γραφεία που έχει σχεδιάσει για την εταιρεία ρομποτικής DJI στο Shenzhen.

Αποτελείται από δύο πύργους με δικτυώματα από χάλυβα, τα οποία θα συνδέονται με μια κυρτή εναέρια γέφυρα που έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει την τελευταία τεχνολογία drone της εταιρείας.

foster-partners-dji-dezeen-2364-col1-852x1076.jpg


Σχολείο Sundby, Δανία, από τη Henning Larsen Architects

Το μόνο εκπαιδευτικό κτίριο που μπήκε σε αυτή τη λίστα είναι ένα δημοτικό σχολείο από την Henning Larsen Architects που θα διαθέτει μια οροφή διαθέσιμη για περπάτημα και προσαρμόσιμους εσωτερικούς χώρους.

Με το όνομα Sundby School, πρόκειται να γίνει το πρώτο κτίριο του είδους του στη Δανία στο οποίο θα απονεμηθεί το Nordic Ecolabel – ένα επίσημο πιστοποιητικό βιωσιμότητας, που λαμβάνει υπόψη λεπτομέρειες όπως η κατανάλωση ενέργειας και η χρήση υλικών.

the-new-school-ecolabel-denmark-henning-larsen-architecture-news_dezeen_sq-852x852 (1).jpg


Nanjing Zendai Himalayas Center, Κίνα, από τoυς MAD

Άλλη μια καθυστερημένη άφιξη για το 2022 θα αποτελέσει το κέντρο μικτής χρήσης Nanjing Zendai Himalayas, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται από το 2020.

Σχεδιασμένο από την MAD, το συγκρότημα των 560.000 τ.μ. αποτελείται από ένα μείγμα μικρών κτιρίων, χώρων πρασίνου και υπερυψωμένων μονοπατιών που οριοθετούνται από πύργους που μοιάζουν με βουνά.

nanjing-zendai-himalayas-centre-mad-architects-_dezeen_2364_hero_a-852x479.jpg


San Pellegrino Flagship Factory, Ιταλία, από τους BIG

Το Εργοστάσιο Ορόσημο της San Pellegrino από την BIG θα ολοκληρωθεί σε μια ορεινή κοιλάδα στην Ιταλία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου το στούντιο κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του.

Δημιουργημένο για την εταιρεία αναψυκτικών San Pellegrino, τα κεντρικά γραφεία και το εργοστάσιο εμφιάλωσης θα αποτελέσουν ένα φόρο τιμής στην παραδοσιακή ιταλική αρχιτεκτονική, με λεπτομέρειες όπως καμάρες και στοές.

03_RUSPINO_EXTERIOR-ELEVATION.jpg


Valley, Ολλανδία, από την MVRDV

Στην Ολλανδία, το συγκρότημα Valley των MVRDV θα ανοίξει με τρία πολυώροφα κτίρια μικτής χρήσης, επενδεδυμένα με προεξέχοντα πέτρινα παράθυρα και μπαλκόνια.

Η κατασκευή του κτιρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά αναμένεται η έγκαιρη ανάπτυξη του «πράσινου στρώματος» των κτιρίων, αποτελούμενου από 13.000 φυτά, για να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του 2022.

valley-mvrdv-amsterdam-near-completion-architecture_dezeen_1704_sq3-852x852.jpg


The ReefLine, ΗΠΑ, από την OMA

Το δεύτερο έργο της OMA σε αυτήν τη λίστα είναι το The ReefLine, ένα υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτών κοντά στην παραλία του Μαϊάμι ,που έχει σκοπό να προστατεύσει την ακτογραμμή του από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αν και το πάρκο κατασκευάζεται σταδιακά, η πρώτη του φάση πρόκειται να ανοίξει τον Δεκέμβριο με τα πρώτα γλυπτά στη θέση τους. Πάνω και γύρω από τα έργα τέχνης θα υπάρχουν επίσης γεωμετρικές μονάδες από σκυρόδεμα, οι οποίες θα λειτουργούν ως τεχνητός ύφαλος.

the-reefline-oma-miami-beach-public-sculpture-park_dezeen_sq-852x852.jpg


Minamisanriku 311 Memorial, Ιαπωνία, από την Kengo Kuma and Associates

Η Kengo Kuma and Associates αναμένεται να ολοκληρώσει ένα μνημείο και τουριστικό κέντρο στην Ιαπωνία αφιερωμένο στον σεισμό και το τσουνάμι Tōhoku του 2011 - τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία.

Το κτίριο που ονομάστηκε Minamisanriku 311 Memorial από την πόλη στην οποία βρίσκεται, θα διαθέτει επένδυση από κέδρο και μια μεγάλη προεξέχουσα οροφή που τείνει προς τον ουρανό.

2022-buildings-roundup_dezeen_1704_col_0-852x852.jpg


ΠΗΓΗ: Dezeen