Eγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Eγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Eγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Θετικά γνωμοδότησε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της ΔΕΘ.
RE+D magazine
05.04.2021

Σε τελική φάση η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης

  

Το Σχεδίο Προεδρικού Διατάγματος αφορά στην έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης,  καθώς και στην έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Εφαρμογής του.  
 

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176.087,65 τ.μ., δημιουργείται ένα ενιαίο Οικοδομικό Τετράγωνο όπου  καθορίζονται έξι τομείς όρων δόμησης και δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν: οι νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΘ – HELEXPO A.E., υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνάθροισης κοινού, εμπορικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, γραφεία, ξενοδοχείο, νέο Συνεδριακό Κέντρο, υπόγειοι χώροι στάθμευσης και ελεύθερος χώρος, προσβάσιμος στους κατοίκους με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων.  


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το νέο εκθεσιακό κέντρο θα αναπτύσσεται σε τρία επιμέρους τμήματα. Το εκθεσιακό του τμήμα, στο βόρειο κομμάτι της συνολικής έκτασης των 176 στρεμμάτων, θα καταλαμβάνει την περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα περίπτερα 17, 15, 18, 13, 6, 8 και θα φτάνει μέχρι κάτω απο το περίπτερο της Esso Pappas και το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία θα διατηρηθούν. Στην έκταση διατηρούνται επίσης το "Αλεξάνδρειο Μέλαθρον", γνωστό ως "Παλέ ντε Σπορ", ο Πύργος του ΟΤΕ και η τοξωτή πύλη από την πλευρά της Πλατείας της ΧΑΝΘ, ενώ το "Βελλίδης", θα κατεδαφιστεί.

Σε παρακείμενη έκταση, προς την πλευρά της Εγνατίας, προβλέπεται να ανεγερθεί το μικρό ξενοδοχείο, ύψους ώς 32 μέτρων, αλλά και διάφορα καταστήματα, π.χ. εστίασης καθώς κι ένας μικρός χώρος πολλαπλών χρήσεων.

Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ
 

Ως προς τους όρους δόμησης, ορίζεται μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του Οικοδομικού Τετραγώνου τα 96.000 τ.μ., στα οποία δεν περιλαμβάνεται η δόμηση του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης και μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 45% της επιφάνειας.