Εντυπωσιακά σχέδια για την ανακαίνιση γυάλινου ουρανοξύστη
Εντυπωσιακά σχέδια για την ανακαίνιση γυάλινου ουρανοξύστη

Εντυπωσιακά σχέδια για την ανακαίνιση γυάλινου ουρανοξύστη

Ενα από τα πρώτα γυάλινα κτίρια στην πόλη που βοήθησε στην διάδοση του κινήματος της αρχιτεκτονικής International Style στις ΗΠΑ.
RE+D magazine
18.02.2022

Το αρχιτεκτονικό γραφείο SOM ανακαινίζει τον γυάλινο ουρανοξύστη Lever House που σχεδίασε στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την «πολύ σημαντική κληρονομιά» του μοντέρνου κτιρίου γραφείων.

Το 22οροφο κτίριο ολοκληρώθηκε από την SOM το 1952 και θεωρείται ένα από τα πρώτα μοντέρνα τοπόσημα στη Νέα Υόρκη, βοηθώντας στη διάδοση των γυάλινων κτιρίων και του κινήματος της αρχιτεκτονικής International Style στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πολλά από τα αυθεντικά στοιχεία του κτιρίου ηλικίας 70 ετών και οι νεότερες προσθήκες έχουν γεράσει και χρειάζονται αναβάθμιση. Ο στόχος της SOM για την αποκατάσταση είναι να αντιστραφεί αυτό, διατηρώντας την αρχική εμφάνιση του Lever House ενώ παράλληλα βελτιώνει την απόδοση βιωσιμότητας ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα.

«Το Lever House σύστησε το international style στην Αμερική και μεταμόρφωσε το σχεδιασμό των αστικών πύργων σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο συνεργάτης της SOM, Chris Cooper. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί», είπε στο Dezeen. «Ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες της μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις εμπορικών ακινήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη» συμπλήρωσε ο ίδιος.