Από τα παραδοσιακά σαλέ της Ελβετίας στο εξαώροφο ξύλινο κτίριο
του Nanyang Technological University στη Σιγκαπούρη. Από τα διώροφα σουηδικά καταλύματα
στο πολιτιστικό κέντρο και ξενοδοχείο 20 ορόφων από ξυλείας στην «πράσινη» πόλη
Skellefteå, το
οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Από τις καλύβες
της αμερικανικής υπαίθρου σε μια πολυκατοικία 25 ορόφων στο κέντρο του
Μιλγουόκι των ΗΠΑ, το οποίο θα πάρει τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου υβριδικής
μαζικής ξυλείας στον κόσμο.
Το ξενοδοχείο στη Σουηδία μείωσε το χρόνο κατασκευής κατά ένα έτος και τον αριθμό των δρομολογίων παράδοσης με φορτηγά σχεδόν κατά 90%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην επιλογή ξυλείας, προερχόμενης από δέντρα σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το εργοτάξιο, αντί για άλλα συμβατικά υλικά, τονίζοντας τη συμβολή της μεταφοράς των υλικών στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας κατασκευής.
Στο πανεπιστημιακό κτίριο της Σιγκαπούρης, τα οικοδομικά υλικά προμηθεύονται, προκατασκευάζονται και συναρμολογούνται στο εργοτάξιο, μειώνοντας τη σκόνη, τα συντρίμμια και την ηχορύπανση, το χρόνο κατασκευής και την ένταση εργασίας, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους δόμησης.
Αυτά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποδεικνύουν πως το ξύλο μπορεί να προσαρμοστεί σε χρήσεις και περιβάλλοντα που μέχρι πρότινος δε θα συζητούσαμε καν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Arthur Huang, ιδρυτή & CEO της αρχιτεκτονικής εταιρείας Miniwiz με έδρα την Ταϊβάν, η προμήθεια όλων των οικοδομικών υλικών από απόσταση 100 χιλιομέτρων από το σημείο κατασκευής μπορεί να αποφέρει επιπλέον εξοικονόμηση στο κόστος μεταφοράς έως και 40%, ασχέτως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το γεγονός είναι ότι τα κτίρια από ξύλο προσφέρουν μια δυνητική εναλλακτική για πιο οικολογικά έργα κατασκευής ακινήτων, σε μια περίοδο που το καθαρό μηδέν αναμένεται να κατευθύνει τον κατασκευαστικό τομέα σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.
Η επιλογή του ξύλου, ενός υλικού πλήρως ανακυκλώσιμου, με χαμηλές απαιτήσεις επεξεργασίας και μεγάλη προσαρμοστικότητα, είναι ιδανική για πολλά σημεία του πλανήτη.
Είναι βέβαιο οτι οι μεγάλοι κατασκευαστές ακινήτων που αναζητούν λύσεις στη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα -δηλαδή του τμήματος του αποτυπώματος ενός κτιρίου που δεν αφορά τη λειτουργία του, αλλά το στάδιο της κατασκευής- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δυσασανάλογα κόστη, δεδομένου ότι η έρευνα και η καινοτομία έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό.
Στο στάδιο αυτό, η υποστήριξη του ιδιωτικό τομέα, και ιδιαίτερα του κατασκευαστικού κλάδου από τις κυβερνήσεις είναι απαραίτητη, αν ευελπιστούμε να πετύχουμε τους μεγαλεπήβολους
στόχους που προτείνονται για το κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης. Η χρήση του ξύλου
για κατασκευές μεγάλης κλίμακας και αυξημένων απαιτήσεων μπορεί να οδηγήσει σε περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμες
εφαρμογές της ξυλείας, ενός υλικού που βρίσκεται σε αφθονία σε διάφορες περιοχές
της ευρωπαϊκής Ηπείρου.