Επικυρώθηκε η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στη Gastrade
Επικυρώθηκε η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στη Gastrade

Επικυρώθηκε η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στη Gastrade

Μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόκτηση κοινού ελέγχου της Gastrade από τον Διαχειριστή και τους υπόλοιπους μετόχους.
Share Copy Link
RE+D magazine
30.12.2021

Επικυρώθηκε και επίσημα η συμμετοχή του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) στο μετοχικό σχήμα της Gastrade Α.Ε, της εταιρείας που αναπτύσσει την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, με την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από πλευράς του Διαχειριστή.

Η συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών υπεγράφη από την Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, κ. Maria Rita Galli και την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κ. Ελμίνα Κοπελούζου, σήμερα, στα γραφεία της Gastrade στην Αθήνα.


Η υπογραφή της συμφωνίας ήρθε μετά και την πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ - για την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Gastrade από τον ΔΕΣΦΑ, την κ. Ελμίνα Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας A.E., την GasLog Cyprus Investments Ltd. και την Βουλγαρική Bulgartransgaz EAD ("BTG").


Τα οφέλη


Η κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και αποδοτικότητα της χώρας και θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή. Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest - Κανονισμός 347/2013 της ΕΕ) το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς του ενεργειακού εφοδιασμού.


Παράλληλα, το έργο προωθεί την ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οδηγώντας σε μείωση των τιμών από την οποία θα επωφεληθούν όλοι οι τελικοί καταναλωτές.


Το FSRU θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023.