Γιατί η αγορά κατοικίας έγινε τόσο ανταγωνιστική
Γιατί η αγορά κατοικίας έγινε τόσο ανταγωνιστική

Γιατί η αγορά κατοικίας έγινε τόσο ανταγωνιστική

Τι έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.03.2022

Νέα έκθεση ρίχνει φως σε έναν παράγοντα που τροφοδοτεί το άνοιγμα αυτής της «ψαλίδας» στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Ο παράγων αυτός λέγεται «μονιμότητα».

Σύμφωνα με την έρευνα από το κτηματομεσιτικό γραφείο Redfin, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στις ΗΠΑ δεν μετακινούνται τόσο συχνά όσο παλιά. Από το 2021, ο τυπικός ιδιοκτήτης σπιτιού έχει περάσει 13,2 χρόνια στο σπίτι του, δηλαδή αρκετά υψηλό χρονικό διάστημα σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Το 2012, ο μέσος ιδιοκτήτης ακινήτου έμενε στο σπίτι του 10,1 χρόνια. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι ο χρόνος παραμονής σε σπίτια μειώθηκε ελαφρά μεταξύ 2020 και 2021. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στα 13,5 χρόνια.

«Η διαμονή των ιδιοκτητών ενός ακινήτου μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί, ή η πτώση το 2021 θα μπορούσε να είναι μια μικρή ανάπαυλα προτού πάρει και πάλι την ανηφόρα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Redfin, Daryl Fairweather. Η πτώση της διαμονής σε ένα σπίτι αντανακλά το τεράστιο εύρος των μεταναστευτικών αλλαγών που έχουν συμβεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αντιμέτωποι με την ξαφνική δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, πολλοί Αμερικανοί προσπάθησαν να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα και φθηνότερα σπίτια σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, κυρίως στα προάστια.

«Η τάση είναι ενθαρρυντική για την προσφορά, επειδή περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται συνήθως σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πουλούν τα σπίτια τους», δήλωσε ο Fairweather. «Η προσθήκη της προσφοράς θα βοηθήσει την αγορά κατοικίας να συμβαδίσει με τη ζήτηση και θα αρχίσει να απαλλάσσει τους αγοραστές από το άγχος και τον μεγάλο κόπο να βρουν σπίτι σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές». Την ίδια ώρα και άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι μπορούν να ανακόψουν τα πιθανά οφέλη της κινητικότητας που τροφοδοτείται από την πανδημία. Για παράδειγμα τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων μπορεί να φρενάρουν ορισμένες οικογένειες, που διαφορετικά θα αγόραζαν ένα νέο σπίτι και θα πουλούσαν το παλιό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι "ακριβότερες" δόσεις δανείων μπορεί να αρχίσουν να εξουδετερώνουν την εξοικονόμηση που θα μπορούσαν να δουν από τη μετακόμιση σε μια φθηνότερη περιοχή.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών γερνούν. Ο Redfin διαπίστωσε ότι στο 33% των νοικοκυριών σε εθνικό επίπεδο βασικός ιδιοκτήτης ήταν κάποιος που ήταν 65 ετών και άνω το 2019, από 28% το 2012. Η έρευνα έχει δείξει ότι περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν να γεράσουν στο σπίτι τους αντί να πουλήσουν το σπίτι και να μετακομίσουν σε μικρότερο ή να πάνε σε κοινότητες συνταξιούχων και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.