Γρήγορη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη "βλέπει" η ΕΚΤ
 Γρήγορη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη "βλέπει" η ΕΚΤ

Γρήγορη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη "βλέπει" η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερος από 2% εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Share Copy Link
RE+D magazine
16.11.2021

Γρήγορη μείωση του πληθωρισμού το 2022 "βλέπει" η ΕΚΤ υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος των τιμών στην ενέργεια συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην περιοχή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει σε δηλώσεις της ότι είναι απίθανό να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η πρόβλεψη για πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

«Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό επιβαρύνουν τη μεταποιητική παραγωγή, εξασθενώντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», τόνισε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και μπορεί να πλησιάσει επίπεδα κοντά στο 4,5% έως το τέλος του έτους, για να αρχίσει μετά μία αργή μείωση που θα τον επαναφέρει κάτω από το 2% μόνο προς το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι οι στενότητες είναι πιθανόν να μειωθούν το επόμενο έτος και ότι οι προθεσμιακές τιμές ενέργειας δείχνουν αξιοσημείωτη πτώση τους το 2022, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, έστω και αν η εξομάλυνση των τιμών θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να περιορίζεται το επόμενο έτος, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο να μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2022 ο μέσος πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, μία πρόβλεψη που είναι πιθανότατα ξεπερασμένη καθώς ιδιωτικές εκτιμήσεις, όπως και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν αύξηση των τιμών πάνω από 2%.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό, αλλά επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει ακόμη να επίκεινται αυξήσεις τιμών λόγω μισθολογικών αυξήσεων. «Βλέπουμε πιθανή μία κάπως μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τον επόμενο χρόνο σε σχέση με φέτος, αλλά ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεις παραμένει περιορισμένος», είπε.